fallback

Хаос при гласуването за размера на пенсиите и добавките към тях

Финансовият министър Асен Василев призова да не се правят сметки с липсващи приходи

16:54 | 07.09.21 г. 21

В обстановка на пълен хаос изненадващо депутатите в Народното събрание приеха две предложения за пенсиите - на ДПС и на ГЕРБ. Това стана при окончателното приемане на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 година.

Депутатите приеха предложенията на ГЕРБ добавката за всички пенсионери да е 100 лева и на ДПС - тя да е 120 лева за октомври, ноември и декември тази година. Така се получиха две суми за актуализация - 200 и 245 млн. лева, които разместват всички вече одобрени на второ четене от бюджетна комисия сметки. 

До това се стигна, след като при прегласуване ГЕРБ, БСП и ДПС подкрепиха предложени от ДПС трансфери в бюджета за общественото осигуряване, които предвиждат добавка от 120 лева на месец за всички пенсии. На практика това решение може да блокира увеличението, което беше прието в бюджетна комисия, минималната пенсия да стане 370 лева. В същото време в зала беше прието предложението на бюджетната комисия за увеличение на минималната пенсия от 300 на 370 лева, а на останалите пенсии - средно с 12,5 на сто.

При първото гласуване предложението на ДПС не беше прието. А депутатите приеха предложението на ГЕРБ за добавка от 100 лева на месец за всеки пенсионер за трите месеца.

Мария Капон от ИБГНИ поиска извънредното заседание на парламента да бъде прекратено и да се свика бюджетната комисия, която да може да направи нови разчети. "Ясно е, че БСП и ДПС се опитват да взривят бюджета, защото не възнамеряват да управляват след 1 януари и въобще никога", коментира Капон.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов също поиска да се прекрати заседанието и видя нова коалиция в парламента. "Има мнозинство БСП, ДПС и ГЕРБ. Ако искате, може да имаме и кабинет тази вечер в 17 ч. БСП начело с Корнелия Нинова може да предложи", каза той.

В крайна сметка заседанието не беше прекратено.

Министърът на финансите Асен Василев взе думата в пленарна зала, защитавайки актуализацията, и призова депутатите да слушат своите експерти, когато гласуват текстовете за актуализацията на бюджетите на ДОО и НЗОК. Министърът взе думата, след като депутатите приеха предложения на ДПС и на ГЕРБ - СДС, които не са съобразени с разчетите на правителството.

„Започват да се правят предложения за приходи, които не съществуват и съответно да се правят разходи срещу приходи, които не съществуват“, каза Асен Василев от трибуната на Народното събрание. Трябва да е абсолютно ясно дали ги има, или ги няма приходите. Ако ги няма, това е равносилно на взривяване на бюджета, посочи министърът.

Дебатите по бюджета на ДОО продължават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:24 | 14.09.22 г.
fallback