IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата пое дълг за още 500 млн. лева при 0,27% доходност

Министерството на финансите преотвори емисия 5-годишни ДЦК

18:26 | 08.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Министерството на финансите пое още 500 млн. лева дълг при 0,27% среднопретеглена годишна доходност.

На 8 ноември Министерството на финансите преотвори емисия 5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирана в лева, с падеж 24 февруари 2026 година. 

На проведения аукцион са пласирани успешно ДЦК за 500 млн. лева съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна доходност в размер на 0,27%, съобщават от ведомството. 

Това е доста над нивото от минус 0,02%, достигнато при продажбата на същите книжа на 11 октомври. Така само за два месеца правителството продаде на вътрешния пазар ДЦК за 2 млрд. лв., въздържайки се от емисии на външните.  

Прави впечатление и разширението на спреда спрямо аналогичните германски федерални облигации - той вече е в размер на 87 базисни точки, при 57 на 11 октовмри. На аукциона в понеделник най-голям дял от книжата са придобили банките - 81,8%, следвани от пенсионни фондове с 10.3%, гаранционни и договорни - 4.2 %, и други инвеститори, показват още данни на Министерството на финансите. Повишената доходност и спадът в цената означава, че държавата ще плати повече разходи от бюджета по новите емисии.

Общият размер на подадените поръчки достигна 634 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1,27.  

Investor.bg припомня, че към края на август брутният външен дълг (частен и държавен) на България нараства като част от брутния вътрешен продукт (БВП). Към 31 август той възлиза на 41,184 млрд. евро. Брутният външен дълг на сектор "Държавно управление" в края на месеца е 8,417 млрд. евро и в сравнение с година по-рано той се увеличава с 36,2%.

Досега през годината държавата емитира на вътрешните пазари нов дълг в размер на 3 млрд. лева. На тези пазари основни участници са банките и пенсионните фондове. Засега обаче, в навечерието на изборите, от финансовото министерство отказват да коментират излизане на външните пазари. 

Заложеният в държавния бюджет таван на дълга за тази година е 4,5 млрд. лева и до края на годината на разположение остават 1,5 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още