IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Бюджетът за отбрана трябва да стане 2% от БВП още през 2023 г.

Липсата на кадри е огромен проблем за българската армия – дефицитът е около 5 хиляди души, посочи полк. Спиридон Спиридонов

14:00 | 17.02.22 г. 2
Експерт: Бюджетът за отбрана трябва да стане 2% от БВП още през 2023 г.

Той припомни, че в сегашния проектобюджет се предвиждат определени средства за модернизация – за корабите около 187 милиона лева, за започване на проекта за бойните машини на пехотата около 100 милиона лева. Предвидени са средства за наземната подготовка и пистата в Граф Игнатиево за посрещане на самолетите  F-16. Има средства за ново въоръжение и за поддръжка на съществуващите МиГ-29, без които българската армия не може да изпълнява задълженията си.

„И сега има определени средства, но са необходими още”, настоява Спиридонов.

Той напомни, че в последно време са направени няколко стъпки за придвижване на процеса на модернизация на българската армия. „Подписани са договорите за новите изтребители със Съединените щати, знаем, че има подписан договор за новия многофункционален патрулен кораб за военноморските сили, чието строителство върви, има някои други проекти като модернизацията на танковете Т-72“, посочи той.

Спиридонов подчерта, че липсата на кадри е огромен проблем за българската армия, като дефицитът е около 5 хиляди души. Най-силен недостиг на кадри има в сухопътни войски.

По думите на експерта в проектобюджета не са предвидени средства за увеличение на заплати, въпреки че едни от най-добре подготвените IT специалисти в България са военнослужещи макар да не получават много високи заплати.

Спиридонов коментира и конфликта в Украйна. Той смята, че разумните държавни ръководители може да избегнат войната и посочи, че вече има известен отлив на руски военни и изтегляне в постоянните им дислокации. „Виждаме и активна дипломатическа совалка между лидери на европейските държави с президента Путин. Разговорите в Москва  доведоха до намаляване на напрежението“, е мнението на експерта.

По какъв начин ще се координира българската армия със съюзническите войски при изграждане на бойна група под българско командване? Още за това как армията ще привлича кадри и кои са ефективните мерки за повишаване на интереса към военната професия може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
от кого ше се отбранявате бе ... пуснали сте вече вълка в кошарата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 години
Поради погрешен проект за държавен бюджет, правителството на премиера Кирил Петков е с качество на ударен самолет. Най-лошото е, че ние пътуваме в този самолет.Накратко за ситуацията: Сега Република България употребява неправилна структура на държавен бюджет. Подходът прикрива лоши последици от прилагания вреден за осигуряване стабилността на националната парична единица основен метод за емитиране на български банкноти и монети. Паричната грешка е водещата причина за щети в Република България. Държавната неправилност поразява бедни и богати. Централната банка няма капацитет устойчиво да прекрати щети от паричната грешка. При създадените условия, за Република България е невъзможно устойчиво развитие. Приемането на предложения проект за държавен бюджет е сигурен начин за подсигуряване на политически провал на правителството. Запазването на вредния за осигуряване стабилността на националната парична единица основен метод за емитиране на български банкноти и монети създава нови трудности в Република България. Неизбежните последици са инфлация и прояви на стопанска разруха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още