IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Левон Хампарцумян: Властта закъснява с някои действия за еврозоната

Коалицията не знае какво прави БНБ и очевидно няма да успее да избере нов управител на централната банка, посочи финансистът

11:26 | 19.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Министерството на финансите закъснява с някои действия за подготовката на България за влизане в еврозоната. Този коментар направи банкерът и финансист Левон Хампарцумян по БНТ. Той призова финансовият министър Асен Василев да започне изпълнението на плана по въпроса, който е подготвил с екипа си във финансовото министерство.

Според Хампарцумян партиите в управляващата коалиция разбраха по трудния начин, че трудно ще излъчат нов управител на Българската народна банка (БНБ), сравни с настоящия гуверньор на банката и с тези на останалите европейски банк. „Нямат идея какво точно прави БНБ, за съжаление“, посочи той и по думите му, "очевидно не могат да се разберат".

Банкерът е на мнение, че оставането на настоящото ръководство на БНБ до избора на нова консенсусна личност за гуверньор на централната банка е за предпочитане пред издигането на неподходящи хора.

"Ще си остане така. План Б е работещ и по-добре да е някой, който може да представлява банката, отколкото някои Мики Маус-и, които ги представяме все едно са на представление. Това не е телевизионен сериал, за да представяме някой актьор веднъж като папа, после като някой друг", метафорично се изрази Хампарцумян.

Левон Хампарцумян заяви, че управителят на БНБ трябва да има техническа подготовка, за да управлява и надзирава целия финансов сектор, да притежава политическа култура и инстинкт, за да може да има позитивен диалог с управляващите, да разполага с мрежа от контакти с централните банки на останалите страни и Европейската централна банка.

"Не знам дали може да е напълно политически независим, защото все пак е избран от политиците, но може да е приемлив от по-широка бленда от политици и така да си осигури независимост", отбеляза финансистът.

Хампарцумян изтъкна, че е нужен управител на БНБ с профил, сходен с този на настоящия гуверньор. Той е убеден, че във финансовия свят има достатъчно българи с високи познания, позиции и възможност да се справят с този пост.

"Защото иначе, нали разбирате – да дойде някое ангелче отвън, което е напълно независимо и да взима правилните решения, а да не познава никого тук – това е наивно. Все едно да ме сложите да дирижирам Софийската филхармония, което може и да е детската ми мечта. Сега си имаме управител, който добре се справя и трябва да потърсят такъв със сходен опит", категоричен е финансистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още