fallback

Горива с отстъпка ще могат да се купуват от 9 юли

Бензиностанциите сами ще решават дали да се включат в програмата

17:12 | 08.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор

От утре, 9 юли, гражданите ще могат да се възползват от отстъпката в цената на горивата в размер на 0,25 лева на литър, заложена със Закона за бюджета с актуализацията му.

Промените в закона влизат в сила в полунощ, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП).

Не всяка бензиностанция обаче ще предоставя отстъпката, тъй като законът не задължава операторите да участват в държавната програма. Препоръчително е, преди да заредят гориво, клиентите да попитат в обекта дали се прилага отстъпката от 0,25 лева на литър, препоръчват от НАП.

Отстъпката ще се начислява само при зареждане на гориво с най-ниска цена на бензиностанцията и при зареждане на стандартен резервоар, не и на странични резервоари или допълнителни съдове.

Компенсацията ще се дава за зареждане на леки автомобили - категория М1, мотопеди или мотоциклети от категория L, собственост на физически лица. Собствениците на превозните средства трябва да предоставят малкия талон, за да ползват отстъпката.

Няма да има ограничения в количеството на горивото и броя на зарежданията.

Бензиностанциите няма да сменят софтуера, за да предоставят компенсациите, допълват от НАП. Всяка електронна система с фискална памет, която се използва за отчитане на продажбите в обектите за зареждане на гориво, е изпитана и одобрена с функционалност за регистриране и отчитане на отстъпка. Това означава, че не е необходимо НАП да предоставя софтуер на крайните разпространители, за да дават те компенсацията, посочват още от приходната агенция.

Компенсацията ще се начислява като намаление от крайната цена при плащане за зареденото количество на касата, без значение дали това ще стане в брой или с карта. За горивото с отстъпка, бензиностанцията ще издава разширен фискален бон, в който ще са вписани регистрационния номер на превозното средство, вид и количество на зареденото гориво, както и отстъпката от 0,25 лева на литър.

В разширения фискален бон вместо име и адрес на получателя ще се посочва „Получател на компенсация за гориво по ЗДБРБ", а вместо идентификационен номер на получателя се посочва „0000000025".

За да си получат сумите за компенсацията, крайните разпространители следва да съставят отделен отчет за издадените разширени фискални бонове (фактури), както и протокол, с който да начислят ДДС за извършените от тях доставки на гориво с отстъпка през съответния месец и да ги включат в дневника си за продажби. До 14-то число на месеца, следващ месеца на предоставяне на компенсациите, е необходимо да подадат по електронен път пред НАП декларация, с която да поискат предоставените компенсации.

НАП е в процес на разработване на нова електронна услуга, чрез която да се подават декларациите. Посочената сума в декларацията се възстановява в рамките на 10 дни след изтичане на крайния срок за подаване на справка-декларация по ДДС за съответния период.

Очакванията на държавата са мярката да ѝ струва около 150 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
fallback