fallback

Германия дава пример на еврозоната с драстично орязване на разходите

До 2016 година разходите ще бъдат съкращавани с по 10 млрд. евро, показват плановете на правителството

21:14 | 24.05.10 г. 5
Автор - снимка
Създател

Правителството на Германия е на прага на въвеждането на план за драстично съкращаване на бюджетните разходи през следващата година. С това най-силната икономика се опитва да бъде пример за останалите страни от еврозоната, които също трябва да орязват разходите си.

Разходите на правителството се очаква да намаляват с по поне 10 млрд. евро годишно до 2016 година, предава CNBC, позовавайки се на източници от немското правителство. Очакванията са, че освен ограничаване на разходите ще се прибегне и до увеличаване на данъчната тежест в страната.

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле посочва, че реформите на пазара на труда и социалните придобивки могат да допринесат за част от съкращенията на разходите. Това се очаква да стане чрез увеличаване на заетостта, смята финансистът.

Един от основните ангажименти, които Шойбле поема, са да не се стига до намаляване на разходите за образование и обучение. Въпреки това се очаква плановете на правителството да бъдат остро критикувани от опозицията.

Този план идва на неколкократно заявеното от немския канцлер Ангела Меркел желание рекордната задлъжнялост на страната да започне да намалява.

Според анализатори подобен план за съкращаване на разходите може да служи за пример на останалите 15 страни от еврозоната, повечето от които в момента изпитват остри фискални проблеми.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:30 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още