IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция вдига пенсионната възраст?

Две трети от французите са съгласни, че пенсионната възраст трябва да бъде вдигната от 60 на 62 години

11:56 | 25.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Франция вдига пенсионната възраст?

Все по-вероятно е Франция да премахне правото за пенсиониране на 60 години в опит да стабилизира публичните си финанси и да стартира реформа в затрупаната от дългове пенсионна система на страната, пише Financial Times.

След разговори, проведени с работодатели и профсъюзи, френският министър на икономиката Кристиян Естроси каза, че правителството „е склонно да увеличи пенсионната възраст“. Кабинетът официално отрича да е взето подобно решение.

На фона на витаещите в публичното пространство слухове за вдигане на пенсионната възраст – една от най-ниските в Европа, изказването на Естроси по националното радио в неделя е най-ясното досега правителствено изявление по въпроса.

Коментарът на министъра вероятно ще се окаже и допълнителен повод за планираната от профсъюзите обща национална стачка в четвъртък срещу орязването на социалните разходи и пенсионната реформа.

Очаква се правителството да огласи планираните реформи през следващия месец и да внесе проектозакон за гласуване в парламента през септември. Френският президент Никола Саркози определи пенсионната реформа като последния голям правителствен проект преди стартирането на кампанията за следващите президентски избори през 2012 г.

Само един от петте основни профсъюза в Франция отхвърля идеята за вдигане на пенсионната възраст и вместо това предлага увеличаване на данъците като средство за запълване на дефицита, който се очаква да достигне 32 млрд. евро през тази година, 45 млрд. евро през 2020 г. и вероятно да надхвърли 100 млрд. евро през 2050 г.

Темата за евентуална пенсионна реформа е крайно чувствителна за френския кабинет. При опита си да преструктурира френската пенсионна система през 1995 г. бившият премиер на страната Ален Жюпе беше свален от власт с национални протести. Въпреки това някои данни сочат, че има промяна в обществената нагласа, а правителството вероятно ще се опита да се възползва от кризата в Гърция, за да убеди французите в необходимостта от реформа.

Според проучване на общественото мнение две трети от французите се страхуват от колапс на пенсионната система и приблизително същият процент са съгласни, че пенсионната възраст трябва да бъде вдигната от 60 на 62 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още