IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ предупреди за опасност от още 195 млрд. евро загуби за банките

Институцията призна за увеличаване на обемите на изкупуване на правителствени облигации

09:25 | 01.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ предупреди за опасност от още 195 млрд. евро загуби за банките

Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че банките в еврозоната са заплашени с втора вълна от сериозни загуби. Те могат да възлязат на впечатляващите 195 млрд. евро през следващите 18 месеца, смятат от институцията.

Според оценките на ЕЦБ банките в еврозоната ще трябва да заделят провизии на стойност 90 млрд. евро през тази и още 105 млрд. евро през следващата година. По правило, провизиите се отделят за покриване на евентуални загуби от превръщането на качествени кредити в лоши, което означава, че при благоприятно развитие само част от тях ще бъде записана като отрицателен резултат.

Ключовото в случая е това, че за пръв път в своята история ЕЦБ дава прогноза за провизиите в банковата система на еврозоната за предстояща година, предава Ройтерс.

Макар отписванията на активи заради лоши кредити и некачествени ценни книжа между 2007 и края на 2010 година да са доста под предварителните очаквания, от ЕЦБ предупреждават, че през тази и следващата година може да има влошаване на ситуацията. Това се дължи основно на увеличените рискове по държавните облигации и съкращаването на държавните разходи в доста страни.

В същото време ЕЦБ обяви, че е увеличила обемите на изкупуване на правителствени облигации като част от програмата си за стабилизиране на кредитните пазари. За момента се съобщава за покупки на стойност 35 млрд. евро от 28 май и 26,5 млрд. евро от предходната седмица.

На този етап обаче от институцията не посочват кои държави са емитенти на изкупените облигации, като според повечето анализатори това са Гърция, Португалия и Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още