IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

91 банки ще минат стрес тест в Европа

По данни на регулаторните органи в тестовете ще участват банки, представляващи 65% от целия банков сектор на ЕС

09:18 | 08.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
91 банки ще минат стрес тест в Европа

Комитетът на европейските банкови надзори обяви списък от 91 банки, които ще бъдат подложени на стрес тестове, за да се види устойчивостта им при евентуални пазарни трусове. Това е значително повече от 22-те банки, които взеха участие в миналогодишните тестове на банковата система, предава ВВС.

В тестовете ще участват най-големите финансови институции в Европа, като според информациите на регулаторните органи те ще представляват общо 65% от целия банков сектор на Европейския съюз. За всяка отделна страна пък представителството е поне 50% от банковия сектор, твърдят те.

Целта на стрес тестовете е да се провери устойчивостта на банковия сектор, тъй като има много опасения, че финансовите институции имат прекалено големи експозиции в облигации на Гърция, Испания и Португалия. Това ги излага на риск от големи загуби в случай на проблеми при обслужването на дълга от страна на тези държави.

Финансовият министър на Франция Кристин Лагард е твърдо убедена, че тестовете ще покажат, че европейските банки „са стабилни и в добро здраве“. Подобни са вижданията и на финансовия надзор във Великобритания.

Сред финансовите институции, които ще минат тестове, са британските HSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland и Lloyds, френските BNP Paribas и Societe Generale, немската Deutsche bank и т.н. За пръв път на изпитание ще бъдат подложени и немските регионални банки, показва информацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още