IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият европейски банков регулатор ще е базиран в Лондон

Правомощията му ще са ограничени до разрешаването на законови спорове, а не до всекидневен контрол върху финансовите институции

19:20 | 13.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Новият европейски банков регулатор ще е базиран в Лондон

Новият общоевропейски банков регулатор ще е базиран в Лондон, предаде ВВС, позовавайки се на изказване на британският финансов министър Джордж Озбърн.

Споразумение по въпроса е постигнато по време на срещата на европейските финансови министри в Брюксел.

Решение за локацията на другите два нови регулатора – на застрахователния сектор и финансовите пазари, все още е взето, но най-вероятно те няма да са в Лондон, е посочил Озбърн.

Той е подчертал, че правомощията на трите нови регулатора ще са ограничени по-скоро до разрешаването на законови спорове, отколкото до дублиране на националните регулатори или намеса във всекидневния контрол върху финансовите институции.

Европейският парламент, който трябва да одобри споразумението, обаче искаше да даде на новия банков регулатор повече власт, както и да е базиран във Франкфурт.

Новият регулатор ще има правото да се намесва директно, в случай че някоя банка има затруднения, но само ако финансовите министри на ЕС са обявили ситуацията за спешна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още