IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелена светлина за сделката между British Airways и Iberia

Според Брюксел операцията няма да се отрази значително на конкуренцията в сектора в Европа

15:47 | 14.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Зелена светлина за сделката между British Airways и Iberia

Европейската комисия (ЕК) даде разрешение за сливането между британската авиокомпания British Airways и испанската Iberia, предаде АФП.

Според Брюксел операцията няма да се отрази значително на конкуренцията в сектора в Европа.

Предварителният документ за сливането беше подписан през април тази година, като плановете за общ бизнес се обсъждат още от 2009 г.

Въпреки че според ЕК конкуренцията на пазара на авиационни услуги няма да бъде засегната, сделката създава нов най-голям играч на Стария континент.

Основна роля при взимането на решението за „зелена светлина“ е имал анализът на конкуренцията по линиите Лондон – Мадрид и Лондон – Барселона. Според събраните данни има достатъчно предпоставки за силна конкуренция и след сливането, тъй като по линиите оперират и други компании.

Очаква се процедурата по обединяване между двата превозвача да приключи до края на годината. Процесът се нуждае още от одобрението на акционерите на компаниите, като Общи събрания са предвидени през ноември.

British Airways и Iberia ще са част от общ холдинг, който ще се нарича International Consolidated Airlines Group SA (или на кратко International Airlines Group) и чиито акции ще се търгуват в Лондон и Мадрид.

Все пак превозвачите ще запазят известна автономност в оперативната си дейност, както и съществуващите си марки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още