IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага да се забранят дълбоководните сондажи за петрол

ЕС трябва да изработи собствени европейски стандарти за дълбоководните сондажи в Средиземно море, предлага еврокомисарят по енергетика

11:34 | 15.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК предлага да се забранят дълбоководните сондажи за петрол

Европейската комисия възнамерява да забрани дълбоководните сондажи за търсене на петрол в Средиземно море. Това заяви днес еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер след проведени в Брюксел обсъждания на безопасността на морските сондажи.

„В настоящия момент няма международни конвенции за стандартите за безопасност на морските сондажни нефтени платформи“, отбеляза Йотингер, цитиран от Итар-Тасс. По думите му Европейският съюз би трябвало да пристъпи към изработване на собствени европейски стандарти за дълбоководните сондажи в Средиземно море.

До окончателното изработване на правилата за дълбоководно сондиране, ЕК предлага да се забранят рискованите от гледна точка на екологията сондажи.

На свой ред еврокомисарят по екологията Янез Поточник е заявил, че преди всичко трябва ясно и точно да бъде определена отговорността при аварии на собствениците на нефтени платформи. По думите му е необходимо законовото утвърждаване на принципа за премахване на последствията от инцидент „да плати добиващия петрол“. Този принцип сега важи само за добива на нефт в териториалните води на дадена страна, а според Поточник той трябва да се разпространи и за добиващите петрол на дълбоководни платформи, намиращи се в неутрални води.

В институциите на ЕС започнаха да се обсъждат проблемите с дълбоководните сондажи след взрива на нефтена платформа на ВР в Мексиканския залив, който стана на 20 април. При инцидента загинаха 11 работника, а изливащите се в морето хиляди тонове петрол станаха причина за екологична катастрофа в залива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още