IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският премиер: Еврото не е виновно за дълговата криза

Гърция застраши своя бюджет, но публичните финанси в ЕС не са по-зле от тези в САЩ и Япония, е мнението на френския политик

13:54 | 16.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Френският премиер: Еврото не е виновно за дълговата криза

Дълговата криза в Европа е причинена от лошо управление на публичните финанси и не рефлектира слабост в единната европейска валута, каза френският премиер Франсоа Фийон, цитиран от CNBC.

Фийон подчерта също, че е безпредметно за спекулантите да атакуват гръцки активи, като добави, че на Гърция ще й е необходимо известно време, за да реши дълговите си проблеми.

Френският премиер прикани японските компании да не избягват еврото, като се съгласи с мнението на японското правителство, че валутната нестабилност е нежелателна, защото може да засегне индустриалното производство и инвестициите.

Постигнатото споразумение за заплатите в Гърция, успешният аукцион на испански ДЦК и приетите в Италия мерки за съкращаване на бюджетните разходи в четвъртък подхраниха надеждата, че дълговата криза в Европа отшумява и че реформите започват да дават резултат.

Положителен сигнал се оказа и присъединяването на Словакия към Европейския фонд за финансова стабилност, който е важен елемент от усилията за възстановяване на доверието в финансовите пазари..

„Гърция застраши своя бюджет, но публичните финанси в ЕС не са по-зле от тези в САЩ и Япония“, добави Фийон. „Гръцката криза повдигна въпроса за бъдещето на еврото, но тази криза не беше причинена от слабост в единната европейска валута. Тази криза е резултат на лошо управление на публичните финанси“.

Единната европейска валута се покачи с 8% спрямо долара, след успешните аукциони на ДЦК в Гърция, Португалия и Испания успокоиха притесненията около дълговите проблеми в еврозоната.

През април Standard & Poor's понижи рейтинга на Гърция до ниво „junk“, като Moody's направи същото през юни, след като стана ясно, че страната е прикривала нивата на публичен дълг и това разклати допълнително доверието в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още