fallback

Исландия започна преговори за присъединяване към ЕС

Експерти предполагат, че е възможно в началото на 2012 г. страната да стане 28-та членка на ЕС

17:48 | 27.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Исландия официално започна преговори за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви днес Стивън Ванакере, министър на външните работи на Белгия, която сега е ротационен председател на ЕС.

По думите на Ванакере „това потвърждава, че ЕС не изпитва умора от разширяването си и възнамерява да продължи този процес. Това ще послужи за пример и за европейските амбиции на други страни и на първо място на балканските“, подчертава той, цитиран от Итар-Тасс.

Ванакере е посочил, че на Исландия й предстоят редица реформи за присъединяването към ЕС, сред които хармонизиране на правната система с тази на ЕС, законодателни реформи в областта на конфликта на интереси и др.

Исландия вече е член на безвизовото Шенгенско пространство и европейската единна икономическа зона. Страната подаде официално заявка за присъединяване към ЕС и еврозоната през 2009 г.

Официалната позиция на ЕК е, че „нивото на хармонизация на исландското законодателство с това на ЕС е много високо, в т.ч. в икономическата, политическата и юридическата сфера“. Затова ЕК препоръча да се премине незабавно към преговорите по приемане на страната в ЕС, като се пропуснат по изключение подготвителните етапи.

Основните разногласия между Исландия и ЕС са относно разпределянето на квотите за риболов, както и за изплащането на компенсации на Великобритания и Холандия заради банкрута на банката Icesave.

Европейски експерти предполагат, че преговорният процес за присъединяване на Исландия ще протече за рекордно кратки срокове и е възможно в началото на 2012 г. страната да стане 28-та членка на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:53 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още