IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Назрял е моментът за идеята за собствени данъци на ЕС

Така страните членки ще правят по-малки плащания от националните бюджети за общия европейски бюджет

12:29 | 09.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕК: Назрял е моментът за идеята за собствени данъци на ЕС

Моментът за поставяне на дневен ред на спорната идея за собствени данъци на Европейския съюз е дошъл, смята еврокомисарят по бюджетните въпроси Януш Левандовски, предаде Euobserver. Той е заявил това пред немското издание на Financial Times, пояснявайки, че европейските правителства променят отношението си по въпроса.

Ако ЕС събира свои собствени данъци, то страните членки ще могат да плащат по-малко на Брюксел от националните си бюджети. В момента страните превеждат към европейския бюджет суми, изчислени на базата на брутния им национален доход, както и ДДС и мита.

Тези източници обаче формират едва 12 на сто от приходите на ЕС. „Кредитните трансфери от националните бюджети през 1988 г. бяха едва 11%, а сега са 76 на сто от общите ни приходи“, посочва Левандовски. „Не такова беше намерението на основателите на съюза“, подчертава той.

„Ако ЕС има повече собствени приходи, то трансферите от националните бюджети може да бъдат намалени. Чувам от няколко столици, включително от Берлин, че искат да намалят трансферите си към бюджета на ЕС“, е добавил той.

По думите му възможни източници на данъчни приходи за Брюксел могат да бъдат данък върху авиацията и върху финансовите транзакции, както и върху търговете за квоти за емисии на въглероден диоксид.

Той ще представи идеите си през септември. Плановете му обаче са доста спорни, дори и с промяна в нагласите на някои страни членки. Няколко страни се противопоставят по принцип на идеята за данъци на ЕС, тъй като това щяло твърде много да наподобява държавна власт.

Все пак обаче има надежда, че постигането на споразумение за такива данъци може да стане по време на датското председателство на ЕС през първото полугодие на 2012 г.

Бюджетът на ЕС се изготвя за седемгодишен период, като сегашният е от 2007 до 2013 г., а преговорите на бюджета обикновено са белязани от недоволство между страните. Очаква се преговорите за следващия бюджетен цикъл да са по-лоши от обикновено, тъй като правителствата вече усещат ефектите от „затягането на коланите“ и други спорни въпроси като реформата в селскостопанския сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kircone
преди 13 години
много по-важна е идеята за конвергенция на фискалните политики, както и на пенсионните и осигурителните системи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още