IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полската икономика с 3,5% ръст за второто тримесечие

Въпреки силните икономически данни анализаторите не очакват повишение на лихвените проценти от страна на полската централна банка

21:17 | 30.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Полската икономика с 3,5% ръст за второто тримесечие

През второто тримесечие на годината полската икономика е нараснала с по-бързи темпове от очакваното, съобщава MarketWatch.

От април до юни БВП на страната се е повишил с 3,5% на годишна база. Повечето икономисти очакваха ръст от 3,2%, след като икономиката отбеляза ръст от 3% за първите три месеца на годината.

„Възстановяването на полската икономика продължава да се подхранва основно от вътрешно потребление, докато застоя при инвестициите продължава да забавя растежа“, казва Ларс Кристенсен, главен анализатор от Danske Bank.

„В допълнение, тъй като растежът на вноса е по-голям от растежа на износа, нетният експорт също влияе негативно на цялостния ръст на икономиката“, коментира той.

На фона на последните данни, Danske Bank повиши прогнозата си за растеж на полската икономика през 2010 г. до между 3% и 3,5% в сравнение с предишната прогноза на банката за ръст от 3%.

Въпреки силните икономически данни за второто тримесечие, „не очакваме повишение на лихвените проценти от страна на полската централна банка“, посочва Кристенсен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още