IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката Alpha Bank с 62% спад на печалбата за второто тримесечие

Провизиите за покриване на лоши кредити се увеличават с 31% до 221 млн. евро

11:36 | 31.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гръцката Alpha Bank с 62% спад на печалбата за второто тримесечие

Гръцката банка Alpha Bank обяви значителен спад на печалбата си за второто тримесечие на годината. Влошаването на резултатите се дължи на увеличение на провизиите за покриване на лоши кредити и понижени приходи от дивиденти от дъщерните банки, съобщава Marketwatch.

Печалбата на финансовата институция за второто тримесечие на годината е 48,7 млн. евро, което е спад от 62% спрямо същия период на миналата година. Заделените като провизии за покриване на лоши кредити средства пък са нараснали с 31% до 221,3 млн. евро.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за доста по-слаби резултати, като се очакваше печалба от 33,8 млн. евро.

В обяснителните бележки към отчета изпълнителният директор на Alpha Bank Деметриус Манцунис изразява увереност, че банката ще успее да се справи с доста по-тежки икономически условия. Неговата увереност се базира на доброто представяне на финансовата институция на стрес тестовете, проведени от Европейската централна банка.

За първите шест месеца на годината печалбата на Alpha Bank се стопява с 82,2 на сто до 38,2 млн. евро.

Днес акциите на Alpha Bank губят 2 на сто до 5,01 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още