IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският милиардер Мордашов планира увеличение на дела си в TUI до 30%

Сега собственикът на "Северстал" притежава 18% от германския туристически холдинг

12:54 | 31.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Руският милиардер Мордашов планира увеличение на дела си в TUI до 30%

Руският милиардер Алексей Мордашов планира да увеличи значително дела си в германския туристически холдинг TUI, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информация от германски антимонополни регулатори.

По неофициална информация от близък до бизнесмена източник, Мордашов (собственик на „Северстал“) планира да придобие до 30% от TUI, като срокове за това засега не се посочват.

Руската компания S-Group, която е под контрола на Мордашов, започна да изкупува акции на германския туроператор през 2007 г., като постепенно стана един от най-големите акционери с дял от 18%. Друг от най-големите акционери – норвежкият инвеститор Джон Фредриксън, междувременно намали дела си в TUI от 19% на 15,7%, но по информация от негов представител, той няма намерение да продава свои акции на TUI на Мордашов.

Руски медии припомнят, че по време на продължаващия повече от година конфликт между Фредриксън и висшия мениджмънт на TUI относно стратегията за развитие и корпоративното управление, Мордашов е защитавал мениджмънта от нападките на норвежкия инвеститор.

Холдингът TUI притежава 141 плавателни съда и управлява 237 хотела. Акциите на компанията от началото на юли до вчера са поскъпнали с около 10%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още