IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 22% намаляха разходите за трансфери във Висшата лига

Елитните футболни отбори са станали по-склонни да дават пари за заплати, отколкото за трансфери

15:58 | 04.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
С 22% намаляха разходите за трансфери във Висшата лига

Похарчените от елитните футболни отбори във Висшата лига средства по време на летния трансферен прозорец през тази година са намалели с 22% спрямо миналата година.

Това показа последния доклад на консултантската компания Deloitte, цитиран от BBC.

Двайсетте английски клуба са похарчили общо 350 млн. паунда през това лято в сравнение с 450 млн. паунда през миналата година, съгласно данните на Deloitte.

Разходите на Манчестър Сити са най-големи и съставляват 36% от всички разходи, възлизайки на общо 126 млн. лири. Част от тях бяха възвърнати в самия край на летния трансферен прозорец посредством трансфера на Робиньо в Милан за 12 млн. паунда.

„Като цяло клубовете са по-склонни да дават пари за заплати, отколкото за трансфери”, уточнява Пол Ронсли, директор на подразделението на Deloitte за бизнес консултации в областта на спорта.

Сред многото фактори, които тежат върху разходите на клубовете, той отбелязва финансовия провал на Портсмут, по-високите данъци върху доходите на играчите и поевтиняването на лирата, което прави трансферите на чуждестранни играчи по-скъпи.

През това лято бяха извършени и свободни трансфери на няколко от големите играчи, включително и Джо Коул от Челси към Ливърпул и Уилям Галас от Арсенал към северния му съперник Тотнъм.

Във Висшата лига бяха въведени и нови правила, като задължават клубовете да имат не повече от 25 регистрирани играчи, от които поне осем да са "местни".

За месен играч се приема този, който е бил регистриран в страната най-малко три години преди 21-я си рожден ден.

Освен това отборите могат да имат неограничен брой играчи на възраст под 21 години. Правилата са създадени за насърчаване на инвестициите в младите английски и уелски футболисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още