IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Европейската икономика се нуждае от повече гъвкавост

Президентът на ЕЦБ е разочарован от Лисабонскaта стратегия и се надява европейските политици да се справят по-добре през следващото десетилетие

16:06 | 06.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трише: Европейската икономика се нуждае от повече гъвкавост

Останалата част от годината ще бъде „по-малко динамична от второто тримесечие”, а Европейската централна банка (ЕЦБ) остава „много предпазлива”, е казал в интервю за CNBC президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише.

”Все още не сме победили. Трябва да останем много предпазливи, много благоразумни, и да си свършим работата, която следва да отбележа е да продължим с преструктурирането на фискалните политики и възстановяването на доверието, което е най-важното нещо в Европа сега”, е заявил той.

Икономическият растеж на еврозоната зависи изключително много от вътрешното търсене, казва Трише. Той е убеден, че ценовата стабилност си остава най-добрият начин за гарантиране на устойчив растеж. Според него обаче постигането на растежа среща трудности.

”Трябва да кажа, че съществуват големи различия между икономиките от двете страни на Атлантика. Американската икономика е гъвкава – това е нейн запазен знак, докато в Европа (в еврозоната и в ЕС като цяло) има икономики, които не са достатъчно гъвкави”, заявява Трише.

”Така че, посланието е следното: Нека да работим активно за повишаване гъвкавостта на европейската икономика, тъй като това ще усили нейния потенциал за растеж”, апелира той.

Трише споделя, че е разочарован от т. нар. Лисабонскa стратегия, и че се надява европейските политици да се справят по-добре през следващото десетилетие, отколкото през предходното.

„Тази стратегия не беше осъществена през последните десет години, така както трябваше. Сега имаме нова цел - 2020, за която трябва да работим много интензивно, за да осъществим структурните реформи”, предупреждава централният банкер.

”Гъвкавите пазари на стоки и услуги са решаващи за постигането на нашата цел”, подчертава той. „ЕС все още не е изградил единен пазар на стоки, макар че се стреми към това повече от 50 години, а и изостава от САЩ в сектора на услугите.”

„Страните, които имат по-гъвкав трудов пазар се радват на по-висок растеж и по-ниска безработица”, изтъква Трише.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още