IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия купува гръцки дълг, защото не вижда риск от фалит

Според норвежкия държавен фонд, който управлява 450 млрд. долара, дългосрочната перспектива е защита срещу загуби

16:53 | 09.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Норвегия купува гръцки дълг, защото не вижда риск от фалит

Норвегия, която управлява втория по големина държавен инвестиционен фонд в света, обяви, че Гърция няма да фалира, съобщава Bloomberg.

Правителственият пенсионен фонд на скандинавската страна, който възлиза на 450 млрд. долара, изкупува както гръцки облигации, така и испански, италиански и португалски държавни ценни книжа. Финансовият министър на Норвегия Зигбьорен Йонсен заяви, че подкрепя стратегията.

„Основният въпрос е очакваме ли тези страни да фалират“, казва Харвиндер Сиан, главен стратег на Royal Bank of Scotland Group Plc. „Норвегия смята, че те няма да фалират. Гръцкият дълг е особено интересен, защото преобладаващото мнение на пазара е, че по-някое време Гърция или ще трябва да преструктурира дълга си, или да фалира“.

Норвегия твърди, че дългосрочната й перспектива ще я предпази от загуби. „Някой би казал, че инвестираме във вечността“, казва Йонсен. „Важното е, като погледнете времевия обхват и инвестициите, да има елемент на активен мениджмънт“, допълва той.

Фондът, който управлява норвежкото нефтено и газово богатство, придобива активи главно в съответствие с тяхната тежест на световните индекси. От 1998 г., когато е основан, фондът е постигнал средно с 0,3% по-добра доходност в сравнение с основните световни индекси.

„Въпреки че ситуацията е трудна и ще остане трудна, ние сме компенсирани от високата доходност“, казва Ингве Слингстад, изпълнителен директор на норвежкия държавен фонд от 2008 г., когато в резултат на кредитния колапс загубите за годината достигат 103 млрд. долара. Доходността по 10-годишните гръцки ДЦК е с повече от 9,5 процентни пункта по-висока от тази на германските облигации.

Сегашните цени за гръцките облигации предлагат „добра възможност за добра доходност от добри книжа“, казва Петрос Христодолу, шеф на агенцията за управление на гръцкия дълг.

„Гръцките облигации вече не са нещо, от което трябва да се страхуваме“, казва гръцкият финансов министър Георгиус Папаконстантину. „Уверени сме, че на фона на това, което сме постигнали досега, няма да имаме проблем да постигнем заложените нива на бюджетен дефицит.“

Според много инвеститори, включително и Pacific Investment Management Co., който управлява най-големия в света облигационен фонд, залогът на Норвегия в Гърция е прекалено рискован. „Според мен съществува много сериозен риск Гърция да фалира или да преструктурира дълга си в даден момент“, казва Андрю Босъмуърт, директор на Pimco в Мюнхен.

Pimco се страхува и от дълг, издаден от други страни в периферията на еврозоната. „Съществува риск от разпространение на заразата и докато не знаем със сигурност как ще бъде овладян този риск, прекалено рискована стратегия е да държим позиции в тези страни“, казва Босъмуърт.

Спасителният пакет от 750 млрд. евро, предоставен от Европейския съюз и Международния валутен фонд заради спекулациите, че фалитът на страна от еврозоната може да подкопае единната европейска валута, „се оказа успешен“, казва Йонсен. Според МВФ „съществуващите пазарни индикатори говорят за известна свръхреакция“.

Норвежкият държавен фонд оперира под надзора на централната банка на страната при предварително зададени от правителството параметри. 60% от активите на фонда са в акции, 35% в облигации и 5% в недвижима собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още