IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домакинствата в ЕС с приоритет при газова криза

Предстоящи промени в европейското законодателство предвиждат държавите членки да прекратят пълната си зависимост от единствен доставчик от трета страна

14:08 | 17.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Домакинствата в ЕС с приоритет при газова криза

При евентуална газова криза в рамките на Европейския съюз домакинствата не трябва да бъдат лишавани от природен газ и доставките към тях трябва да бъдат приоритетни. Това гласят част от новите правила на ЕС в случай на криза с доставките, които се предвижда да бъдат разгледани и гласувани от Европейския парламент следващата седмица, съобщиха от преслужбата на ЕП. За да влязат в сила, правилата трябва да бъдат приети и от Европейската комисия.

Държавите членки могат да определят и допълнителни „защитени клиенти", като например малки и средни предприятия, училища и болници, стига те да не ползват повече от 20% от националните доставки на газ, се казва в документа на ЕП.

В същото време държавите членки ще трябва да гарантират определено ниво на стандарти за доставка, като изградят допълнителни капацитети за съхранение, въведат технологии за двупосочно движение на газ (реверсивни връзки), осигурят връзки към интегрираната газопреносна мрежа на ЕС и прекратят пълната си зависимост от единствен доставчик от трета страна.

Съгласно законодателния текст, изготвянето на който беше предизвикано от кризите през 2008 г. и 2009 г. с доставките на газ от Русия, европейските компании за доставки на газ ще бъдат задължени да гарантират достатъчни запаси за седем последователни дни при случаи на изключително ниски температури, както и за 30-дневен период на изключително високо търсене на газ по време на най-студените периоди, както и за 30-дневен период в случай на инфраструктурно прекъсване при нормални зимни условия.

Освен това, страните от ЕС трябва да гарантират, че в случай на прекъсване на най-голямата инфраструктура за доставки на газ в дадената страна, останалата инфраструктура може да посрещне общото дневно търсене на газ в района при ден с „изключително голямо търсене" (настъпващо статистически веднъж на двадесет години).

Националните власти ще разполагат с четири години за въвеждане на посочените стандарти за доставка, а новите трансгранични свързвания на газопреносните мрежи на отделните страни членки трябва да бъдат осъществени до третата година след влизането в сила на регламента, се посочва още в документа на ЕП.

В приложението към законодателния документ се отбелязва, че сътрудничеството между България, Гърция и Румъния би могло да засили тяхната сигурност по отношение на доставките на газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още