IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълната от насилие в Гърция вещае бум в охранителния бизнес

Икономическите трудности в страната водят до увеличаване на престъпността

13:56 | 17.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Вълната от насилие в Гърция вещае бум в охранителния бизнес

Банки, магазини и бизнеси в Гърция наемат гардове, инсталират алармени системи и купуват бронирани коли, тъй като икономическите трудности в страната водят до увеличаване на престъпността, пише Bloomberg.

Британската G4S Plc, Brink’s Co. от САЩ и Pyrsos Security – най-голямата местна охранителна фирма, печелят все повече нови клиенти.

„В Гърция никога не сме изпадали в подобна ситуация“, казва Сакис Цаосис, президент на базираната в Атина Pyrsos, която охранява Agricultural Bank SA, Coca-Cola Hellenic Bottling Co. и търговската верига Inditex SA. „Преди можехме да отидем навсякъде и да спим с отворени прозорци, а сега сме изплашени“, казва Цаосис.

Грабежите - от банкови обири до кражби по домовете и на улицата, са се увеличили до 80 хил. през 2009 г. от 50 хил. през 2005 г., показват данни на ICAP Group.

Безработицата в Гърция достигна 10-годишен връх от 11,8%, като според прогнозите на ЕС гръцката икономика ще се свие с 4% през тази година и с още 2,6% през следващата.

Бронираните коли на Pyrsos са били ограбвани 5 пъти през последните 12 месеца, като крадците са успели да отмъкнат общо 700 хил. евро.

„Сега когато правителственият бюджет за охрана на частния сектор е ограничен, всички наемат частни охранители. Това е доста очевидно, ако се разходите по улиците на Атина“, казва Дейвид Лия, анализатор от Control Risks в Лондон.

С повече от 90 млн. евро приходи за 2009 г. базираната в южна Англия G4S е най-голямата охранителна фирма, оперираща в Гърция. На второ място е Brink’s Hellas, дъщерно дружество на американската Brink’s Co., с продажби от 50 млн. евро.

Акциите на G4S в Лондон се повишиха с 12% за последната година. G4S стартира бизнеса си в Гърция чрез придобивания и към момента разполага с около 3000 служители, осигуряващи охраната на летища, правителствени обекти, магазини и кешови трансфери.

Pyrsos разполага с 600 свои гардове и още 400 наети от други по-малки охранителни фирми. Бизнесът й се състои от осигуряването на частни охранителни гардове, кешови трансфери и системи за сигурност. Компанията е извършила подобрения в бронята на автомобилите си, така че тя да може да понесе атака с автомат Калашников AK-47, който е все по-предпочитано оръжие в Гърция, казва Цаосис.

„Пазарът се разшири чувствително и компанията ни инвестира значителни средства въпреки кризата“, допълва той.

През май загинаха трима банкови служители в резултат на бунтовете в Атина срещу икономическата политика на правителството. Както в гръцката столица, така и в Солун бяха опожарени много банки, магазини и офиси на компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още