IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за защита от фалити в Европа с нов антирекорд

Застраховките за защита от фалит на 15 европейски страни са рекордно скъпи спрямо тези на компаниите

14:14 | 17.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Разходите за защита от фалити в Европа с нов антирекорд

Цената на застраховките, които инвеститорите купуват, за да се защитават срещу фалит на европейските държави, се повиши до рекордно високи нива в сравнение с тази на застраховките от фалит на компании в Европа през тази седмица, пише Bloomberg.

Причина за това станаха стремежите на правителствата на задлъжнелите страни от еврозоната, начело с Гърция, Ирландия, Португалия и Испания, да намалят своите разходи и бюджетни дефицити.

В същото време европейските компании от нефинансовия сектор заздравиха своите баланси и разполагат с големи парични наличности благодарение на изненадващо добрите си финансови резултати през тази година, посочват анализатори от инвестиционната компания Barclays Capital.

За разлика от тях правителствата имат големи бюджетни дефицити и трябва да намаляват разходите си.

Индексът, който следи стойността на суаповете за защита от фалит на 15 западноевропейски държави, се е повишил днес с 48 базисни пункта над този на компаниите с инвестиционен кредитен рейтинг, съгласно данни на CMA и JPMorgan. Това е най-голямата разлика между разходите за защита от фалит на държави в Западна Европа и местни компании с топ рейтинг, откакто статистиката за двата индекса се води.

В исторически план разходите за защита от фалит на компании винаги са били по-скъпи от тези за фалит на държави заради по-малката вероятност едно правителство да спре да изплаща своите дългове.

Промяната, настъпила в суаповете за защита от фалит през тази седмица, показва разликата в доверието на инвеститорите към платежоспособността на компаниите и държавите.

Усилията на Гърция, Ирландия и Португалия да намалят бюджетните си дефицити през тази година ще се сблъскат с високата безработица в Европа, която кръжи около 10% през последната година, и по-слабите данъчни приходи. В същото време компаниите увеличиха силно своите печалби на цената на големи съкращения на работна ръка и орязване на разходите по време на рецесията през миналата година.

Количеството на изтъргуваните суапове за защита от фалит на западноевропейски страни е скочило с 14 на сто през тази година до 134,5 млрд. долара.

Докато Великобритания се готви да приложи най-строгите държавни икономии за последните 30 години, компаниите във водещия британски индекс FTSE 100 са намалили своя дълг със 185 млрд. паунда до 2,16 трлн. паунда към края на второто тримесечие в сравнение със същия период на 2009. Това е най-ниското дългово ниво през последните две години, сочат данни на Bloomberg.

Задълженията на нефинансовите компании в състава на Bloomberg European 500 са намалели с 33,4 млрд. евро до 2,5 трлн. евро за същия период.

Доверието, което те будят сред инвеститорите, расте заради подобряващата се рентабилност, свиването на задлъжнялостта им и способността да привлекат допълнителен капитал. Правителствата обаче нямат тази възможност в момента, според икономисти на BNP Paribas, които смятат, че нефинансовият сектор печели благодарение на по-голямата прозрачност на компаниите.

Данни на пазарния институт Markit показват, че разходите за защита от фалит на периферните страни в еврозоната са надминали тези за защита от корпоративен фалит още през март.

Например застраховката за защита от фалит на Португалия е по-висока от тази на Portugal Telecom със 164 базисни пункта. Испанският телеком Telefonica също има застраховка с 90 базисни пункта по-евтина от тази на Испания. Един базисен пункт на суаповете за защита от фалит на ценни книжа на стойност 10 млн. евро се равнява на цена на застраховката от 1000 евро на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още