fallback

Шефът на UniCredit напуска поста си заради инвестициите на Либия?

От банката опровергават информацията, но според спекулациите напускането ще е факт още в четвъртък

17:46 | 21.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Изпълнителният директор на италианския банков гигант UniCredit Алесандро Профумо ще напусне поста си, като това ще се случи още на извънредна среща на борда на директорите в четвъртък. Информацията излезе едновременно в различни информационни източници, съобщава АР.

Според спекулациите причината за напускането на Профумо е акционерното участие на Либия в капитала на банката, което не среща широко одобрение сред останалите акционери. Те обвиняват Профумо в това, че на практика Либия контролира дейността на банката.

Към момента централната банка на Либия притежава 4,6 на сто от капитала на UniCredit, а други 2,6 на сто са собственост на държавния инвестиционен фонд на страната.

От UniCredit отхвърлиха спекулациите, като говорителят на банката е заявил пред АФП, че информацията не отговаря на истината. „Банката официално отхвърля слуховете за напускане на Профумо“, категоричен е бил говорителят.

За момента обаче той е отказал всякакви други коментари.

След слуховете за напускането на Профумо, който е начело на UniCredit от 1997 година насам, акциите на банката загубиха около 1,5 на сто от стойността си. От началото на годината книжата на финансовата институция са поевтинели с 14 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още