IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще бойкотира произведените с принудителен труд китайски стоки

Докато според някои е лесно да се установи кои точно са тези продукти, за други – това ще бъде най-голямото предизвикателство

10:29 | 24.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕС ще бойкотира произведените с принудителен труд китайски стоки

Европейската комисия (ЕК) заяви решимост да създаде механизъм, целящ да попречи на вноса в Европа на продукти, произведени от принудителен труд в Китай. Идеята на комисията е да гласува мярка, подобна на тази, приета в САЩ.

Брюксел демонстрира готовност „да изследва ефективността на американското законодателство, което забранява такъв внос“, заяви пред Европейския парламент в Страсбург комисарят по разширяването Щефан Фюле, цитиран от АФП.

Наскоро САЩ съставиха списък от китайски компании, чиято продукция е забранена за внос в страната, защото тези фирми са заподозрени в поддържането на възпитателни трудови лагери в азиатската държава.

Европейският съюз обаче не разполага с такъв документ.

Изключително трудно е да се установи с точност кои от внасяните китайски стоки са произведени в такива лагери, подчертава Фюле.

Досега по думите му ЕС е предпочитал по-скоро „позитивният подход“ по този въпрос в отношенията си с Пекин, отколкото ограничаването на вноса.

Според някои евродепутати всъщност имената на компаниите, които използват принудителен труд, са известни, а ЕС може да се възползва от вече придобития опит на Щатите в областта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
pisces
преди 13 години
Доста странно решение, като се има предвид, че тези компании най-вероятно са държавни и това е политика на китайското правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още