IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Европейският съвет за системен риск няма да измени мандата на ЕЦБ

Жан-Клод Трише ще оглави ЕССР през следващата година и ще запази поста, докато не подаде своята оставка като ръководител на ЕЦБ в края на октомври 2011

13:42 | 27.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трише: Европейският съвет за системен риск няма да измени мандата на ЕЦБ

Новосъздаденият Европейски съвет за системен риск (ЕССР), който ще започне да функционира в началото на 2011 г., няма да промени по никакъв начин мандата на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Това заяви по време на днешното си изявление пред Комисията по икономическите и парични въпроси към Европейския парламент в Брюксел президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише, цитиран от Bloomberg.

Трише приветства създаването на ЕССР, за който лобира активно през по-голямата част от финансовата криза през 2008 г. и 2009 г. Съветът ще бъде под контрола на ЕЦБ и ще осъществява надзор върху финансовата система на ЕС. Целта е да се предотвратяват и намаляват системните рискове, за да се избягват по този начин мащабни финансови кризи.

Според президента на ЕЦБ новият надзорен орган ще бъде цялостен в своя подход. Жан-Клод Трише посочи, че анализът на системния риск трябва да взема предвид всички елементи на финансовата система и начина, по който те взаимодействат помежду си и с икономиката като цяло.

„Една от поуките от кризата е, че не трябва да има "дупки" във финансовата система, които да не са взети под внимание, а техните последици за финансовата стабилност да остават неразбрани", посочи Трише.

Президентът на ЕЦБ ще бъде и председател на ЕССР през първите пет години от съществуването му. Това означава, че Жан-Клод Трише ще оглави ЕССР през януари и ще запази този пост, докато не подаде своята оставка като ръководител на ЕЦБ в края на октомври 2011 г.

Трише посочи също, че досега надзорните органи не са обръщали достатъчно внимание на начините, по които отделни рискове могат да се комбинират и подсилват взаимно, което може да доведе до тежка системна криза. Според него този проблем ще отпадне със създаването на Европейския съвет за системен риск.

В своето изявление Трише отбелязва, че въпреки подкрепата от страна на ЕЦБ новият регулаторен орган ще е самостоятелен в своите задачи и създаването му няма да промени мандата и функционирането на ЕЦБ.

Трите основни задачи на ЕССР ще бъдат да идентифицира и приоритизира системните рискове, да сигнализира при наличие на значителни системни рискове и да издава препоръки за начините, по които да се противодейства на тези рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още