IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът около Unilever не успя да повиши европейските индекси

При липса на важни икономически новини настроенията на европейските борси бяха колебливи и в крайна сметка доведоха до загуби

19:28 | 27.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Оптимизмът около Unilever не успя да повиши европейските индекси

Европейските акции завършиха предимно с понижения борсовата сесия в понеделник. Паневропейският индекс Stoxx Europe 600 загуби 0,36 на сто до равнище от 263,03 пункта. В петък индикаторът се покачи с 1,1%, а от началото на септември досега е увеличил стойността си с около 5 на сто.

В началото на търговията индексите на Стария континент се движеха по-скоро във възходяща посока, но след старта на сесията в САЩ и колебливите настроения там европейските инвеститори бяха обхванати от негативизъм.

Това се случи при липса на важни икономически данни както в Европа, така и в Щатите.

За сметка на това вниманието беше фокусирано върху новините за сливания и придобивания. Гигантът за потребителски стоки Unilever обяви, че ще купи американската компания Alberto Culver за 3,7 млрд. долара в брой. Сделката ще направи Unilever най-големият производител на балсами за коса в света, вторият по големина в производството на шампоани и третият при продуктите за оформяне на прическата.

Акциите на Uniliver се повишиха с 1,39% в Лондон, като поскъпват и по време на сесията в Ню Йорк.

Британският FTSE 100 обаче се понижи с 0,45 на сто до 5573 пункта. В Германия DAX отстъпи с 0,31% до 6279 пункта, а във Франция CAC 40 падна с 0,43% до 3766 пункта.

Сред губещите в понеделник се наредиха акциите на Siemens (-1,68%), след като компанията обяви, че очаква повишение на продажбите си през четвъртото тримесечие, но също така и негативен ефект върху печалбата поради разходи, свързани с IT преструктуриране и дялови инвестиции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още