IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото възстановяване на Испания спря

Страната отчита нулев икономически растеж през третото тримесечие

18:08 | 11.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Икономическото възстановяване на Испания спря

Слабият и без това икономически растеж на Испания спря през третото тримесечие, когато икономиката на страната отчете нулев растеж, показаха официални статистически данни, цитирани от BBC.

Испания излезе от рецесия, когато икономиката й нарасна с 0,1% между януари и март. През второто тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) се увеличи с 0,2 на сто.

Безработицата в страната е близо 20% и е най-високата сред страните в еврозоната, което действа като спирачка на икономическото възстановяване.

Испанската икономика отчита ръст от 0,2% на годишна база, което е първото увеличение на годишна база през последните две години.

Данните за третото тримесечие потвърдиха прогнозите на централна банка, направени по-рано през тази седмица. Силният износ е компенсирал слабото търсене на потребителите.

Икономическият растеж на страната бе засегнат от суровите мерки правителството, което има за цел да намали бюджетния си дефицит от 11% от БВП за тази година до 6% от БВП за следващата.

Държавните икономии доведоха до намаляване на заплатите на държавните служители с 5% или повече и до увеличение на ДДС от 16% на 18%. Правителството очаква БВП да се свие с 0,3% през 2010 г.

Редица европейски икономики обявиха големи съкращения на правителствените разходи в опитите да намалят нивата на задлъжнялост, начело с Гърция, Ирландия и Обединеното кралство.

По-подробни данни за БВП на Испания през миналото тримесечие ще се публикуват след седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Тея пак са объркали ръста на цените с икономическия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още