IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия изключи възможността да вдигне корпоративния данък

Правителството не е съгласно да се откаже от ниския данък печалба в замяна на спасителен заем от ЕС и МВФ

09:58 | 19.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ирландия изключи възможността да вдигне корпоративния данък

Ирландското правителство категорично заяви днес, че не е съгласно да увеличава корпоративния данък в страната, който е сред най-ниските в Европа, в замяна на спасителен заем, предаде BBC.

Мисия на Международния валутен фонд (МВФ), Европейския съюз (ЕС) и Европейската централна банка е на посещение в страната, за да оцени състоянието на публичните финанси и банковия сектор.

Заместник министър-председателят на страната Мери Кулън посочи, че ставката на корпоративния данък от 12,5%, която е много по-ниска от средната за ЕС, не подлежи на преговори.

Нейните коментари идват заради растящите спекулации, че Франция и Германия настояват Ирландия да вдигне данъка печалба в замяна на финансовата помощ, която ще получи.

Ирландия призна в четвъртък, че й е необходима външна помощ, след като гуверньорът на централната банка заяви, че очаква спасителен заем от „десетки милиарди евро“.

Допреди това правителството поддържаше позицията, че страната не се нуждае от спасителен заем.

Ниският корпоративен данък в Ирландия многократно бе критикуван от някои страни в Европейския съюз за това, че й дава прекалено голямо предимство при привличането на инвестиции от чужбина.

От публикация във Financial Times в петък стана ясно, че представители на френското правителство са описали ирландския данък като „почти хищнически“. Ирландското правителство обаче настоява, че не би унищожило един от най-големите двигатели на икономическия растеж на страната през последните години.

Според някои европейски страни обаче Ирландия не бива да разчита само на спасителния заем и трябва да вдигне данъците, за да стимулира приходите на държавата.

Гуверньорът на Ирландската централна банка Патрик Хонохан посочи вчера, че проблемите на Ирландия са причинени не толкова от големия бюджетен дефицит, колкото от задлъжнялостта на банките.

Държавата похарчи 45 млрд. евро за тяхното спасяване по време на финансовата криза.

Следете тук всички новини за дълговата криза в Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Както се казва - класически сценарий - тръгва се от частни дългове, те се трансформират в държавни, после идва лошото ченге МВФ, увеличава данъците и разпределя загубите върху всички. Разликата е само, че допреди време, този сценарий се случваше на развиващи се страни, а сега се случва и на развити страни от ЕС и еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още