IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговата криза в еврозоната ескалира

Еврото поевтиня с близо 1% срещу долара, а лихвените проценти по испанските облигации стигнаха нови рекордно високи нива

16:51 | 26.11.10 г. 11
Автор - снимка
Създател
Дълговата криза в еврозоната ескалира

Дълговата криза в еврозоната ескалира в петък и понижи с повече от 1% курса на еврото спрямо долара, като с толкова потъват и повечето водещи индекси на фондовите борси на Стария континент.

Страховете на инвеститорите от задълбочаване на фискалната криза се насочиха и към Испания, която се превърна в поредното слабо място във валутния блок. Лихвените проценти по десетгодишните испански държавни ценни книжа (ДЦК) се повишиха до рекордните 5,24%, а рисковата премия по тях - до 2,64%.

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро побърза да потуши растящото безпокойство за платежоспособността на страната, като каза, че няма „абсолютно никакъв шанс“ четвъртата по големина икономика в еврозоната да потърси финансова помощ от Европейския съюз (ЕС), пише Wall Street Journal.

Неговият опит да успокои пазарите имаше слаб ефект, като курсът на еврото се понижи срещу повечето водещи валути, а разпродажбите при испанските и португалските държавни облигации продължават.

По думите на Гари Дженкинс от Evolution Securities Испания допринася за около 11,7% от брутния вътрешен продукт на еврозоната, което е двойно повече от дела на икономиките на Ирландия, Гърция и Португалия, взети заедно. Поради това ако дълговата криза обхване Испания, това би имало далеч по-сериозни последици за икономиката на еврозоната като цяло, допълва той.

От публикация във Financial Times Deutschland днес стана ясно, че представители на немското финансово министерство са заявили, че отпускането на финансова помощ за Португалия ще намали нестабилността на финансовите пазари и по този начин рисковете да се стигне до спасяване на Испания ще се понижат.

Правителствата на Португалия и Испания, немското финансово министерство и Европейската комисия обаче отрекоха да има натиск над Португалия да приеме спасителна помощ. „Това е абсолютно невярно“, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който е бивш португалски премиер.

Въпреки това публикацията причини над 1% спад в курса на еврото срещу долара до 1,32 долара за евро спрямо 1,3355 вчера. Към 16:45 ч. българско време еврото компенсира част от натрупаните загуби и се разменя срещу 1,3253 долара.

Резултатите от преговорите между Ирландия и Международния валутен фонд за отпускането на заем от 85 млрд. евро на страната се очакват преди понеделник, по думите на източник, започнат с въпроса.

Финансовите министри от всички 27 страни членки на ЕС се очаква да се включат в телеконференция в неделя, за да обсъдят икономическата ситуация в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 1
my-SHOP
преди 13 години
Изкуствена държава, изкуствена нация! Всичко им е на кредит - вярно е, че всичко им е уредено, но само на пръв поглед. То и в комунистическите държави всичко "беше наред" - добър живот, ниски цени, добра социална система и т.н. До дойде "Видовден", мисля че това наближава и за САЩ. Евтиният бензин, построената инфраструктура (на кредит за стотици години), опитите им да пръскат излишни пари (които нямат, а вземат отново на кредит) за войни по целия свят и т.н. и т.н. - май вече няма накъде повече. Така че по-добре да го отнесат те, а не целият. По време на студената война беше по-лесно "врагът" беше доста слаб, но сега новите "икономики" - Китай, Бразилия, Индия, Нигерия и т.н. няма да позволят някой да го направлява и дърпа назад. Световната икономика е време да се освободи от воденичните камъни и да продължи развитието си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
my-SHOP
преди 13 години
Вчера в едно хуристично предаване, много ясно казаха - КРИЗА ЗА ХОРАТА НЯМА. Има криза, но тя е за банките, т.е. за лихварите, които се "състезаваха" кой ще даде повече кредити и ще трупа пари от лихви. Е сега е време да си понесат последствията. Защото всички започнаха да живеят на кредит от обикновеният човек - до самите държави. "Лихварите" освирепели за печалби е време да "платят сметката" - в това няма нищо лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
ivo0101
преди 13 години
Нито еврото, нито долара могат да бъдат "девалвиране" - това е неправилно разбиране на термина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
dobribozhilov
преди 13 години
Еврото е валута, подкрепяна от правителства, които ако я подкрепят, ще трябва да плащат реалната цена на дълговете си. А ако я девалвират, ще плащат по-малко. Смятате ли, че някой подкрепя еврото, и ще реже заплати и пенсии, за да плаща повече по облигациите си. Естествено всички ще предпочетат да напечатат пари, пенсиите да се обезценят заради това, а облигациите да струват по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
BigBear
преди 13 години
ЕС по отношение на облигациите на отделните държави трбява просто да ги изкупува както прави ФЕД но със следната надбавка - базовата доходност да е за страни със нулев бюджетен дефицит - ако има дефицит плюс процента на дефицит. Така дисциплинираните страни ще получават евтино финансиране при нужда , а не дисциплинираните бюджетно страни ще бъдат наказвани и стимулирани да се коригират. След като спекулантите разберат че срещу тях стои друга безкрайна печатница ала ФЕД атаките ще се пренасочат към друга страна - Япония май е наред...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
BigBear
преди 13 години
И какво лошо има Еврото да се обезценява - износа на ЕС ще расте. По някое време след като спекулантите които са отворили къси позиции в евро ще ги затворят и ще купят обратно още евра и тогава техните анализатори-икономисти-медии "изведнъж" ще си спомнят за проблемите на американския бюджет, за многото напечатани долари и други стари или нови похвати за игра с публика...Европейските политици могат да се включат в играта като кажат например че паритет евро - долар е съвсем приемлив и да оставаят пазенето на поскъпването на долара за ФЕД и Китай - току виж една камара европейски ДЦК ще бъдат изкупени без парите на ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
dakl
преди 13 години
Ако са само 14 трилиона дълга на САЩ то едва ли ще има някакъв кой знае какъв проблем за световната икономика , но ако става дума за общия дълг -държавен, корпоративен и на гражданите на САЩ , то той е над 56 трилиона долара или колкото горе долу БВП на планетата Земя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
Nabludatel777
преди 13 години
Ами явно всички са кухи и нищо не разбират освен теб разбира се щото цените на американският дългне скачат като този на Испания , Ирландия , Гърция и сие... Голям мерак да "срутите" САЩ ей...само така! Тая "империя на злото" да се "взриви"!! Що сте толкоз ограничени ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
stoian777
преди 13 години
Господине, а каде е Република *** в тази криза ? Толкова е зле нашето положение, че EU трябва веднага да отпусне някой и друг трилион за нашето спасение, аааааа и някой друг килар за да унищожи тази политическа клика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
rosybabe
преди 13 години
Ха ха ха. Явно инвеститорите оценяват риска за паричките си по-високо. Сега 1-2 месеца ще ни убеждават как всичко е прекрасно и няма нужда от помощи и към пролетта на 2011 за всички ще стане ясно че проблемите са много сериозни и трябва да се отпуснат средства за да се успокои пазара временно разбира се. После кой ли ще бъде Франция, или Великобритания а да не говорим за САЩ с тяхните 14трилн. $ ако знаете това с колко нули е изобщо :-) Едва ли някой има немерение да ги връща тези външни дългове. Просто ще се печетата пари докато се обезценят парите, но това ще доведе единствено до крах на паричната система в глобален мащаб. Първите плочки на доминото вече паднаха и връщане на зад няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още