IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания тества финансовите пазари с продажба на ДЦК

Лихвеният процент по тригодишните облигации се оказа по-нисък от този на вторичните пазари

17:17 | 02.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Испания тества финансовите пазари с продажба на ДЦК

Испания тества нагласите на инвеститорите за разрешаването на дълговата криза в Европа с продажбата на държавни ценни книжа (ДЦК) за 2,5 млрд. евро, пише Bloomberg.

Правителството успя да продаде тригодишни облигации при лихвен процент от 3,72%. Това се оказа с 23 базисни пункта по-малко от лихвата по испанските облигации със същия падеж, търгувани на вторичните финансови пазари преди аукциона.

По-рано през седмицата лихвените проценти по 10-годишните испански облигации се повишиха до най-високите си нива за последните десет години. Добият резултат от днешния аукцион донесе облекчение на финансовите пазари.

В резултат рисковите премии по испанските, италианските и португалските държавни ценни книжа (ДЦК) се понижиха.

Допълнителната доходност, която инвеститорите изискват, за да държат 10-годишни испански ДЦК пред немски облигации със същия падеж, се повиши до рекордно високи нива в края на ноември заради страховете, че Испания и Португалия ще са следващите страни, в които ще се пренесе дълговата криза.

Рискът за Европа е, че спасяването на Испания, чиято икономика е почти два пъти по-голяма от тази на Гърция, Португалия и Ирландия, няма да е по силите на фонда за финансова стабилност в Европа от 750 млрд. евро, който бе създаден през май.

Инвеститорите са презаписали 2,27 пъти емисията от тригодишни испански облигации. На последния аукцион на 7 октомври стойността на подадените поръчки се оказа 2,16 пъти по-голяма от предлаганите ДЦК.

Доходността на тригодишни облигации на Испания на вторичния пазар е намаляла с 19 базисни пункта до 3,785%, което е най-ниското ниво от 24 ноември.

Испания има държавни облигации за 32 млрд. евро, които падежират през тази година, и за още 45 млрд. евро с падеж през следващата година, по данни на финансовото министерство.

Първото голямо плащане на държавата по облигационния й дълг през следващата година е за 15,5 млрд. евро и е през април.

Правителството на Испания засили мерките за намаляване на своя дефицит, като обяви за продан близо половината от летищния оператор AENA-Aeropuertos и 30-процентов дял в държавната лотария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още