IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ предупреди правителствата за опасността от дългова спирала

От доклад на ЕЦБ става ясно, че някои банки в еврозоната все още разчитат твърде много на средства от централната банка

11:00 | 10.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ предупреди правителствата за опасността от дългова спирала

Европейската централна банка (ЕЦБ) напомни за пореден път на европейските правителства, че рискуват да предизвикат сериозни сътресения на финансовите пазари, ако не съумеят да спазят обещанията си за намаляване на бюджетните дефицити и държавните дългове, пише Wall Street Journal.

Това предупреждава ръководството на ЕЦБ в шестмесечния си доклад за финансовата стабилност, който бе публикуван вчера. В него централната банка посочва като главни рискове пред световната икономика постоянните опасения за влошеното състояние на държавните финанси, както и големите икономически дисбаланси между страните по света.

Сътресенията на пазарите на държавни ценни книжа (ДЦК) утихнаха през последните дни, въпреки че вчера кредитният рейтинг на Ирландия бе понижен с три степени от рейтинговата агенция Standard & Poors. Според ЕЦБ обаче в икономиката и финансовата система остават залегнали сериозни рискове.

Притесненията за държавните дългове биха могли да подкопаят сериозно икономическия растеж и да влошат банковата стабилност, комбинация, която ЕЦБ нарича „трите точки на уязвимост“ и която вече засегна Гърция и Ирландия.

Друг риск са глобалните дисбаланси, термин, използван за големите дефицити по текущите сметки на страни като САЩ и големите излишъци в страни като Китай и Германия. Тези сили могат да доведат до "отрицателни изненади“, които да предизвикат системни рискове за икономиката, предупреждава ЕЦБ.

ЕЦБ също така подчертава уязвимостта на банковия сектор в еврозоната, но не представи, за разлика от предишния си доклад през юни, прогнози за бъдещите отписвания на активи в сектора.

Според ЕЦБ един от вероятните проблеми за банките в еврозоната е необходимостта да се рефинансират облигации за приблизително 1 трлн. евро през следващите две години. В доклада се посочва, че тази задача ще бъде още по-трудна, защото частните банки ще се конкурират с правителствата за средствата на инвеститорите на финансовите пазари.

В доклада се казва още, че "малък брой" от банките в еврозоната все още "разчитат прекалено" на краткосрочни средства от ЕЦБ. От него става ясно, че въпросните банки получават "значителен дял" от общото кредитиране, предоставяно от ЕЦБ.

Загрижеността за това какво ще се случи с тези банки, когато ЕЦБ започне да отменя програмите си за евтино банково финансиране, остава „значителна“. Миналата седмица ЕЦБ гласува да запази неограничени заемите със срок до три месеца на разположение на банките в еврозоната и през първото тримесечие на 2011 година.

Политическите лидери от страните от ЕС ще се срещнат в Брюксел през следващата седмица, за да се споразумеят за нов фонд за спасяване, който да замени съществуващия фонд за финансова стабилност след 2013 г. Това се очаква да доведе до леки изменения в договорите, които обвързват 27-членния ЕС.

В доклада си ЕЦБ все пак посочва и някои подобрения във финансовите условия в сравнение с юни. Той показва, че рентабилността на големите банкови групи в Европа се увеличава, но предупреди, че те са значително по-изложени на риск от промени в лихвените проценти по дългосрочните облигации, които се различават значително за страните от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Всичко отива на пропадия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още