fallback

Fitch намали рейтинга на Португалия

От Fitch аргументират решението си със затруднения достъп на португалското правителство до финансовите пазари

22:05 | 23.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings намали своята оценка за рисковия профил на държавните облигации на Португалия заради влошаването на краткосрочните изгледи пред португалската икономика и затрудненията, които правителството изпитва при набирането на средства от облигационните пазари, с които да финансира своя дефицит.

Агенцията намалява кредитния рейтинг на Португалия с една степен от "АА-" до "А+" заради бавните темпове, с които намалява дефицита по текущата й сметка и затрудненията, които правителството среща при достъпа си до финансовите пазари, пише Wall Street Journal.

Освен това анализаторите на Fitch загатват и за нови понижения на рейтинга на Португалия, като запазват отрицателната перспектива пред оценката си за риска по държавния дълг на страната.

По-рано през този месец правителството на Португалия съобщи, че планира да намали своя бюджетен дефицит до 7,3% от брутния вътрешен продукт на страната през 2010 г. от 9,3% за миналата година. Според Fitch Португалия ще намали бюджетния си дефицит до 3% БВП през 2012 г., когато държавният дълг ще стигне своя пик от 86% от БВП.

След като Гърция и Ирландия получиха достъп до спешни заеми от Международния валутен фонд и Европейския съюз през тази година, Португалия се спряга от мнозина като следващата страна от еврозоната, която ще има нужда от външна финансова помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:51 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още