IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch намали рейтинга на Гърция до „junk”

Рейтингът е намален с една степен до BB+ от BBB- с негативна перспектива

21:11 | 14.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Fitch намали рейтинга на Гърция до „junk”

Агенцията за кредитен рейтинг Fitch намали рейтинга на Гърция до „junk“ (под инвестиционните нива), показвайки, че остават съмненията, че страната може да се измъкне от дълговата криза, предаде Ройтерс.

Рейтингът на страната е намален с една степен до BB+ от BBB- с негативна перспектива, тоест са възможни по-нататъшни намаления на рейтинга, ако икономиката не покаже значителни признаци на възстановяване.

Така сега гръцките облигации имат присъден рейтинг под инвестиционното ниво и от трите големи световни кредитни агенции.

Въпреки че икономическото и фискално представяне на Гърция надхвърлиха очакванията в много отношения, големият публичен дълг прави фискалната платежоспособност на страната силно уязвима на удари, се посочва в съобщение на агенцията.

Макар че е направен значителен напредък за намаляване на бюджетния дефицит през 2010 г., усилията за фискална консолидация ще трябва да се поддържат още няколко години, за да укрепне доверието в кредитоспособността на Гърция, посочват още от Fitch.

От агенцията посочват, че целта на Гърция да се върне на международните кредитни пазари през 2012 г. е заобиколена от „висока степен на несигурност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Alexander_Gavrailov
преди 13 години
Същите са. Винаги се движат след събитията вместо да предупреждават инвеститорите. Освен за Лемън Брадърс беше много интересна и една статистика относно рейтингите на страните в Азия година преди и след началото на азиатската криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Eon
преди 13 години
Те тея същите ли са дето държаха ААА рейтинг на Лемън брадърс 1 седмица преди да фалират? Само лапат пари....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още