IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Еврото не е в криза, проблемите са само за някои

Проблем в еврозоната има и той е свързан с конкурентоспособността, смята канцлерът на Германия

13:53 | 03.02.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел подчерта, че еврото не е в криза, но има "дългова криза в някои страни членки" и "проблемс конкурентоспособността" в други страни от еврозоната.

В телевизионно интервю, излъчено днес, когато започна посещението си в Испания, Меркел посочи: "Нямаме криза на еврото, а криза със дълговете на някои страни, а в други - проблем с конкурентоспособността", заяви Меркел, цитирана от Франс прес.

Меркел пристигна днес в Испания на официална визита, придружавана от шестима министри. Очаква се при визитата си тя да се срещне с краля на Испания Хуан Карлос и премиера Хосе ЛуисРодригес Сапатеро.

Именно Испания е една от страните в еврозоната с най-големи проблеми. Безработицата остава над 20%, а все по-често се говори, че правителството няма да успее да преодолее проблемите с дълговете си без помощта на кредити от МВФ и ЕС.

През последната година две страни от еврозоната бяха спасени от необслужване на задълженията си по този начин – Гърция и Ирландия. Веднага след получаването на спасителната помощ от двете страни, погледите на спекулантите се насочиха към следващите потенциални жертви на кризата.

За момента, макар еврото да се стабилизира през последния месец, най-голяма вероятност да потърсят помощ има за Португалия и Испания, показват данни за търговията със суапове за защита от необслужване на задълженията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
mapto
преди 13 години
Ми тогава залагайте срещу еврото. Само не съм сигурен дали ще можете да си позволите да дочакате инвестицията ви да се възвърне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
charisima
преди 13 години
Винаги приемам обратния смисъл , както виждам отново не съм се излъгала. " Рози и цветя "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
rosybabe
преди 13 години
Само преди два месеца видни икономисти ни убеждаваха коло е стабина Испания и че няма начин поиска помощ. Всички виждаме че вече се е наредила на опашката запощи заедно с Португалия. Тия икономисти да вземат и да си запалят дипломата. Така както нямаше криза в един момент започнаха да гърмята един след друг. Вичко отива на пропадия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още