IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Испанските банки се нуждаят от поне 50 млрд. евро

Оценките на агенцията значително надвишават тези на правителството, които са за 20 млрд. евро

15:12 | 28.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's: Испанските банки се нуждаят от поне 50 млрд. евро

Рейтинговата агенция Moody's обяви, че испанските банки изпитват значителна нужда от капитал, като вероятно ще се нуждаят от набирането на капитал на стойност 50 млрд. евро, пише MarketWatch.

Тази оценка надвишава значително калкулациите на испанското правителство, според които финансовите институции ще се нуждаят от максимум 20 млрд. евро свеж капитал. Тя е и много над оценката от края на 2010 година, като тогава Moody's очакваше испанските банки да се нуждаят от 17 млрд. евро.

Анализаторите на агенцията „остават предпазливи“ относно плановете на правителството за рекапитализация и възстановяването на доверието на пазара към финансовата система.

„Смятаме, че доверието към испанските спестовни банки ще бъде напълно възстановено едва тогава, когато проблематичните експозиции се превърнат в загуби и капиталовата им адекватност бъде тествана из основи“, посочва Алберто Пощиго, главен анализатор в Moody's.

Според оценките на агенцията повечето от необходимия капитал ще бъде насочен към спестовните банки.

На 10 март се очаква официална информация от страна на испанската централна банка за количеството свеж капитал, от който се нуждаят финансовите институции в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още