IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ смъкна лихвата по кредита на Ирландия

Причината е увеличеният членски внос на страната в организацията

09:17 | 04.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ смъкна лихвата по кредита на Ирландия

Международният валутен фонд (МВФ) обяви понижение на лихвата по заема, който отпусна на Ирландия, като последица от влизането в сила на реформа на квотите и правата на глас, одобрена през 2008 година, предаде Франс прес.

МВФ припомни, че квотата на Ирландия или по-точно постоянната й вноска, се е увеличила с 50 процента в резултат на тази реформа. Поради това страната взема заем, чиято стойност относително е само малко по-голяма в сравнение с нейната тежест в организацията.

Поради това цената на този заем от 22,5 милиарда евро, който бе отпуснат през декември, бе преразгледана към спад според формула за пресмятане на лихвата.

Ирландия, която ще има ново правителство след парламентарните избори през февруари, се опитва да предоговори лихвата на заемите от нейните й европейски партньори, която в сравнение с лихвата по заема към МВФ (3,04 на сто) е много по-висока - средно 5,8 на сто, отбелязва АФП.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още