IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш премиер хвърли вината за ирландския балон върху ЕЦБ

Според Джон Брутън проблемите на Ирландия са предизвикани и от чужди банки, които сега трябва да поемат отговорност

15:07 | 08.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Бивш премиер хвърли вината за ирландския балон върху ЕЦБ

Европейската централна банка е виновна за „огромния провал на надзора“, който не е спрял кредиторите от надуване на балон при недвижимите имоти в Ирландия. Такова е мнението на бившия премиер на Ирландия Джон Брутън , съобщава Financial Times.

Брутън обвинява британски, германски, белгийски и френски банки, че те също са извлекли печалба от балона в строителството. Според него банките „са имали на разположение много информация, че цените на имотите растат спираловидно“.

Въпросните банки са били под надзора на националните централни банки и на Европейската централна банка, които „очевидно не са се възпротивили на това кредитиране“, обяснява той.

„Разбира се, основна отговорност за това пада върху ирландските власти, които не са регулирали правилно ирландските банки“, признава Брутън . Въпреки това обаче отговорността трябва да се поеме и от другите централни банки и ЕЦБ, посочва той.

Необходимо е да има разпределение на дълговете между европейските банки, собствениците на ирландски облигации и ирландските данъкоплатци, посочва Брутън. Именно това е заложено като основно искане относно преразглеждането на условията по спасителните кредити, които посочиха през ноември новите управляващи в Ирландия.

Чрез прехвърлянето на дълговете на ирландските банки към други европейски банки с цел избягване на фалит „ирландските данъкоплатци помагат за стабилизирането на европейските банки и европейската банкова система“, смята Брутън.

През последните тримесечия се прави опит този факт да бъде прикрит и проблемът да бъде посочен като чисто ирландски, а отговорността за него да бъде само на ирландците. „Това обаче не разкрива цялостната същност на проблема“, категоричен е той.

По всяка вероятност братът на Брутън – Ричард, ще заеме важен икономически пост в новия ирландски кабинет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Transporter
преди 13 години
Да, да. Егати наглостта. Не стига, че заедно с гърците бяха галените деца на ЕВропа толкова година. Това си е напълно политическо изказване и то за вътрешна употреба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още