IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rolls-Royce и Daimler създават смесена компания, купуват фирма за двигатели

Очаква се чрез сделката да бъде създадена една от най-големите компании за производство на двигатели за индустрията

10:42 | 09.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Rolls-Royce и Daimler създават смесена компания, купуват фирма за двигатели

Британската компания Rolls-Royce и немската Daimler обявиха, че създават смесена компания, чрез която да изкупят фирма за производство на двигатели, съобщава MarketWatch.

Очаква се съвместното дружество да отправи оферта за придобиването на Tognum AG в размер на 24 евро на акция, или 3,2 млрд. евро. Това предизвика ръст в цената на акциите на Tognum от 3,6 на сто до 24,15 евро на акция при старта на днешната сесия на борсата във Франкфурт.

Предложената цена е с 30% по-висока от цената на акциите на Tognum от 4 март. Именно тогава бе последният ден, преди да започнат спекулациите за предстоящата сделка. Цената е с 22 на сто над среднопретеглената цена на акциите на Tongum през последните три месеца.

Към момента Daimler притежава 28,4 на сто от капитала на Tongum, които ще преминат по същата процедура, както и останалите акции на компанията и съответно ще струват същата цена. След сделката Daimler и Rolls-Royce ще държат по 50% от капитала на Tongum.

В съобщение от 7 март Tongum заявяват, че бордът на директорите на компанията води първоначални разговори с двете компании и „ще обмисли всяко предложение, което постъпи“.

След сделката ще бъде създаден един от най-големите производители на двигатели за индустрията, съобщават от новата компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още