IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е против купуването на облигации с пари от общия спасителен фонд

Берлин за пръв път изразява категорично позицията си за задачите на новия механизъм

17:11 | 10.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Германия е против купуването на облигации с пари от общия спасителен фонд

Германското правителство се противопостави на купуването на облигации от бъдещия европейски спасителен фонд, наречен европейски механизъм за стабилност (ESM) и целящ укрепване на еврозоната, съобщи днес високопоставен правителствен представител, цитиран от Франс прес.

"Не подкрепяме купуването на облигации на вторичния пазар" от фонда, който се създава в момента, независимо дали това става пряко или косвено, заяви високопоставеният източник, пожелал анонимност.

Досега Берлин не е изразил ясна позиция по този въпрос, който е парлива тема на дискусии, водени от европейските страни, за да бъдат предотвратени и разрешени нови кризи на държавните финанси в еврозоната, отбелязва АФП.

От май 2010 година Европейската централна банка (ЕЦБ) е купила облигации, емитирани от Гърция, Ирландия и Португалия, за близо 80 милиарда долара, за да подпомогне рефинансирането на дълговете на тези държави.

Президентът на банката Жан-Клод Трише призовава това правомощие да бъде прехвърлено на спасителния фонд. Въпросът ще бъде в дневния ред на утрешната среща на върха на лидерите от еврозоната в Брюксел, посочва АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още