IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел обеща реформи в регулирането на рейтинговите агенции

По-рано днес Гърция призова ЕС да вземе незабавни мерки срещу агенциите, които подкопават стабилността на еврозоната

23:20 | 10.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Брюксел обеща реформи в регулирането на рейтинговите агенции

Европейската комисия днес се ангажира да предложи преди края на лятото "основни" реформи в регулирането на рейтинговите агенции, които за пореден път бяха обвинени тези дни, че са отслабили позициите на някои страни от еврозоната, предаде Франс прес.

Една от тези агенции - Moody's, от началото на седмицата понижава оценките си за Гърция и Испания, а на тези решения се гледа като на оръдейни предупредителни изстрели преди утрешната среща в Брюксел на държавните и правителствените ръководители от еврозоната.

"Последните дни за пореден път показват колко важно е да има по-добре регулирана среда за определянето на оценките", подчертават еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен и еврокомисарят по финансовите услуги Мишел Барние в публикувано днес общо изявление.
 
Днес сутринта Moody's понижи рейтинга на Испания с една степен до Аа2 от Аа1 и предупреди, че може да я понижи още повече, тъй като плановете за укрепване на банковия сектор могат да струват повече, отколкото очаква правителството и да допринесат за още по-голямо увеличение на държавния дълг.

В понеделник Moody's включи Гърция в страните, застрашени от обявяване на неплатежоспособност. Гръцкото министерство на финансите определи като "напълно неоснователно" решението на Moody's да понижи с три степени кредитния рейтинг на Гърция до В1 спрямо Ва1. 

Днес по-рано Гърция призова ЕС и Еврогрупата "незабавно да вземат мерки срещу рейтинговите агенции, които подкопават стабилността на еврозоната", предадоха световните агенции.

Искането на гръцкия финансов министър Георгиос Папаконстантину бе разпространено днес в Брюксел преди утрешната среща на върха на еврозоната, която е посветена на укрепването на еврото.

Посланието е било ардресирано до президента на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) Жан-Клод Юнкер и европейския комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

Според Атина последното понижаване на кредитния рейтинг на Гърция от понеделник "говори за конфликт на интереси при мотивирането на агенцията".

(БТА)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
baba_meca
преди 13 години
Да си върнат заемите и да не вземат повече заеми и готово...няма да си имат работа с такива агенции ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Пенчев
преди 13 години
Ами също като нашите политици-когато им падне рейтинга,обвиняват социолозите.Тези гърци все повече ми заприличват на нашенските ***-лъжливи,крадливи,мързеливи,но иначе с голямо самочувствие.*** маляци,да си стягат задните части и да почват да работят,а не да оправят рейтинговите агенции!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още