IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел ще иска разсрочване на вноските на Германия в спасителния фонд

Немският дял във фонда ще бъде най-голя – 22 млрд. евро от общо 80 млрд., които трябва да бъдат внесени

13:22 | 24.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Меркел ще иска разсрочване на вноските на Германия в спасителния фонд

Германският канцлер Ангела Меркел обяви днес, че иска да разсрочи за пет години вноските на страната в бъдещия европейски спасителен фонд, отказвайки се от графика, приет на европейско равнище, предаде Франс прес.

"На преговорите ще окажа натиск, за да може внасянето на средствата да бъде разсрочено за пет години", посочи Меркел пред германски депутати, преди да замине за Брюксел, където се очаква европейските ръководители да одобрят окончателно бъдещия Европейски механизъм за стабилност (ЕМС).

Фондът трябва да бъде задействан в средата на 2013 година и да разполага със 700 милиарда евро, от които 80 милиарда в обращение, а останалата част под форма на гаранции.

От тези 80 милиарда евро Германия ще плати най-големия дял - 22 милиарда евро.

Европейските министри на финансите, сред които и германският министър Волфганг Шойбле, утвърдиха в понеделник график, според който всяка страна ще внесе през 2013 година половината от своя дял, а останалата част - на три вноски.

Меркел обаче иска да разсрочи още повече плащанията, за да избегне прекалено голяма финансова тежест за Германия през 2013 година - когато са парламентарните избори в страната.

Този подход бе критикуван от председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, който изрази съжаление за тази липса на съгласуване и изтъкна, че има опасност спасителният фонд да бъде лишен от оценката ААА на рейтинговите агенции, ако бъде създаден прекалено бавно.

Пред долната камара на германския парламент Меркел изказа съжаление за отхвърлянето на плана за бюджетни икономии от португалския парламент, като в същото време изрази уважението си към премиера Жозе Сократеш, който след вота подаде оставка.

Тя окачестви плана като "смела мярка".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още