IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Испания не се нуждае от финансова помощ

Страната е взела правилните мерки за успокоение на пазарите, коментира ръководителят на фонда Доминик Строс-Кан

11:20 | 06.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Испания не се нуждае от финансова помощ

Испания "не се нуждае от международна помощ" и е взела "правилни" мерки, за да успокои пазарите за финансовото си състояние, заявява днес в интервю за испанския в. "Паис" уравляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан, цитиран от Франс прес.

"Ние не сме получили никакво искане за помощ от испанското правителство. Мисля, че испанското правителство не се нуждае от никакъв вид финансова помощ", подчертава Строс-Кан.

"Мисля, че политиката, водена от испанското правителство, и на фискално равнище, и при реформирането на пенсиите, трудовия пазар или банковия сектор, е коректна", допълва шефът на фонда в интервюто.

"Констатирам, че през последните месеци Испания бе сложена в една и съща торба с други страни като Гърция, а там положението не е съвсем същото. На правителството му е трудно да вземе коректните мерки заради реакцията на пазарите, но то прави това, което трябва", отбелязва Строс-Кан.

Испания се мъчи да излезе от кризата, в която изпадна през 2008 година, но продължава да поражда опасения на пазарите за възможността й да възстанови баланса на държавните си сметки и да съживи икономиката си.

За 2011 година правителство предвижда растеж от 1,3 на сто, прогнозата на МВФ е за увеличение на брутния вътрешен продукт с 0,6 на сто, а на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) - с 0,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още