IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетният сезон донесе силен оптимизъм на европейските борси

Добрите финансови резултати на Peugeot Citroen, L'Oreal и Fiat обнадеждиха инвеститорите на Стария континент

20:12 | 20.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Франкфуртската фондова борса. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Франкфуртската фондова борса. Снимка: Ройтерс

Финансовите резултати на няколко големи европейски компании обнадеждиха инвеститорите на Стария континент и донесоха силни повишения на водещите европейски борси в днешната сесия.

Общоевропейският борсов индекс Stoxx Europe 600 скочи с 1,7% до 279,06 пункта и отбеляза най-добрата си сесия за последния месец, пише Bloomberg.

Отчетите на PSA Peugeot Citroen и L'Oreal за изминалото тримесечие предизвикаха оптимизъм сред инвеститорите относно икономическото възстановяване в Европа.

Акциите на Peugeot и L'Oreal поскъпнаха с над 3% в днешната сесия, след като продажбите на втората по големина автомобилна компания в Европа и тези на най-големия производител на козметика в света надминаха прогнозите на анализатори.

Междувременно книжата на най-големия европейски производител на чипове ASML Holdings скочиха с 5,3%, след като финансовите резултати на Intel биха пазарните очаквания.

Оптимистичните прогнози на Intel за цялата година загатнаха за възстановяване на разходите на компаниите за оборудване и технологии в световен мащаб.

Stoxx Europe 600, който обединява фондовите борси в 17 западноевропейски страни и Гърция, се е повишил с 6,4% над най-ниската си точка за тази година, отбелязана на 16 март. До нея индексът се понижи заради опасения на инвеститорите от въздействието върху икономиката на най-тежкото земетресението в историята на Япония и бунтовете в Близкия Изток и Северна Африка.

Националните индекси се повишиха във всички западноевропейски борси днес, с изключение на Гърция и Люксембург.

Британският FTSE 100 нарасна с 2,1% до 6,022.26 пункта, германският DAX скочи с 3% до 7 249,19 пункта, а френският CAC 40 се повиши с 2,5 на сто до 4 004,62 пункта.

Технологичните и автомобилните компании се наредиха сред най-силно представилите се в днешната сесия.

Акциите на Peugeot скочиха с 4,7% до 28,45 евро, след като приходите й от 15,4 млрд. евро за първото тримесечие надминаха прогнозите на анализатори.

Силно се представи и италианската компания Fiat, чиито книжа поскъпнаха с 4,6% до 6,58 евро днес, след като собственикът на марката Ferrari обяви печалба преди лихви, данъци и еднократни ефекти от 251 млн. евро за първото тримесечие.

Акциите на L'Oreal се търгуваха с повишение от 3,2% до 85,88 евро, след като козметичната компания отчете по-силен от очакваното ръст на продажбите за първото тримесечие.

На негативна територия обаче завърши сесията в Гърция, където ASE се понижи с 2,6% до 1 399,69 пункта. Разпродажбите на акции от банковия сектор понижиха акциите на National Bank of Greece с 4,2%, тези на EFG Eurobank Ergasias се сринаха с 8,5%, а на Alpha Bank – с 8,4%. Повод за това даде изказването на представители на немското правителство, че Гърция вероятно ще трябва да преструктурира дълга си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още