IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: ЕС може значително да намали вноса на руски газ

Големите запаси позволяват на ЕС кардинално да промени структурата на европейския газов пазар

12:59 | 06.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
FT: ЕС може значително да намали вноса на руски газ

Запасите от природен газ в страните от Европейския съюз достигат 17,67 трилиона куб. метра, пише британският вестник Financial Times.

Изданието се позовава на последни данни от доклада на Европейския център за безопасност на енергията и суровините, според които големите запаси позволяват на ЕС кардинално да промени структурата на европейския газов пазар, намалявайки зависимостта си от доставките на горива от Русия, Близкия изток и Северна Африка.

Като пример се посочват Съединените щати, които чрез въвеждане на най-нови технологии за добив на шистов газ сега изцяло задоволяват нуждите на собствената си промишленост.

Шистовият газ на ЕС може да се превърне в периода от 2015 до 2030 година в голямо предизвикателство за традиционни износители на природен газ като Русия, отбелязват специалистите от центъра.

Те подчертават, че промишленият добив на природен газ в страните от ЕС е свързан със значителни технически и екологични трудности. По-специално сериозно препятствие може да бъде сегашното законодателство на ЕС в областта на опазването на природата, изтъкват експертите.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още