IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aurubis отново излезе на печалба

Медопроизводителят увеличава приходите си с 42% на 6,468 млрд. евро

15:21 | 13.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Част от завода на концерна в Хамбург бе затворен заради авария през първото тримесечие на финансовата година. <em>Снимка: Aurubis</em></p>

Част от завода на концерна в Хамбург бе затворен заради авария през първото тримесечие на финансовата година. Снимка: Aurubis

Високото търсене от автомобилната и електроиндустрията е напълнило касите на най-голямата компания за добив на мед в Европа – Aurubis. Базираният в Хамбург индустриален концерн е увеличил четирикратно оперативната си печалба за второто бизнес тримесечие (от януари до март) до 143 млн. евро. Анализаторите очакваха печалбата да е с около 20 млн. евро по-ниска, предаде Ройтерс.

Така, след загуба през първото тримесечие заради повреди в една от пещите на концерна в Хамбург и планирано временно спиране на производството в българския завод в Пирдоп, компанията се завърна в отбора на печелившите по впечатляващ начин. Инвеститорите оцениха това подобаващо и акциите, листнати в индекса MDax във Франкфурт добавиха повече от 3% към стойността си.

Приходите на концерна се увеличиха повече от два пъти заради извънредния скок на цените на медта и достигнаха 3,7 млрд. евро. Запасите от мед на Aurubis са на стойност 80 млн. евро и също са допринесли съществено за положителния баланс.

За цялата финансова година компанията предвижда оперативната печалба да достигне повече от 260 млн. евро, с около 100 млн. евро повече от предходната година.

Председателят на Надзорния съвет Бернд Друвен, който вече обяви оттеглянето си от поста в края на годината, очаква високото търсене на мед да продължи. То се дължи на покачващата се нужда от суровината в Китай. Ръстът на китайската икономика наистина ще бъде с по-слаби темпове, но търсенето на мед ще остане високо, убеден е Друвен. Освен това машиностроителството и автомобилната индустрия използват медта за направата на електронни части. Възстановителните дейности в Япония след земетресението също щели да допринесат за по-високо търсене на европейска мед.

Наскоро и Петер Вилбранд, член на изпълнителния борд, който отговаря за основния добив на мед, коментира, че възстановяващата се икономика в развиващите се пазари и Европа и нуждата от възстановителни дейности в Япония увеличават търсенето на мед.

„Ще имаме недостиг на мед тази година и цената на медта ще нарасне през следващите месеци отново“, коментира Вилбранд пред Ройтерс.

Подразделението за валцувани продукти на международната металургична компания Luvata, което Aurubis придоби за 250 млн. евро, няма да допринесе много за печалбите на концерна, заявява Друвен пред Handelsblatt. Той смята, че най-рано в началото на август антимонополната комисия ще даде окончателно разрешение за сливането.

Сделката ще позволи на концерна да намали изоставането си от световните лидери KME и Wieland. С дела си в Luvata той придобива и един голям завод в САЩ. Наистина Aurubis е най-големият в Европа производител на мед, но все още прави съвсем малка част от двумилиардния си оборот извън Стария континент. В навечерието на оттеглянето си от компанията Друвен се надява да започне промяна и в тази насока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още