fallback

Fitch понижи перспективата по кредитния рейтинг на Белгия до негативна

Fitch може да понижи кредитния рейтинг на Белгия, който за момента е АА+ в случай, че страната не успее да понижи бюджетния си дефицит

20:35 | 23.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings понижи перспективата по кредитния рейтинг на Белгия до негативна, след като се присъедини към оценката на Standard & Poor’s, че политическата криза в страната усложнява усилията за понижаването на третия по-относителна тежест дълг на страна от еврозоната, съобщава Bloomberg.

Fitch може да понижи кредитния рейтинг на Белгия, който за момента е АА+ в случай, че страната не успее да постигне заложената цел за понижаване на бюджетния дефицит. Според поетия пред Европейската комисия (ЕК) ангажимент, Белгия трябва да понижи бюджетния си дефицит до под 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през следващата година и да балансира дълга си до 2015 г.

„Устойчивото понижаване на дълга изисква фискална реформа, както и фискална дисциплина през следващите години – мерки за прилагането на които е необходимо ново правителство с нов мандат“, казва Дъглъс Ренуик, анализатор на Fitch в Лондон. „Въпреки продължаващия политически диспут, за момента фискалната политика в страната позволява запазването на досегашния рейтинг.“

Икономическото възстановяване помогна на Белгия да понижи бюджетния си дефицит до около 3,6% от БВП през тази година от 5,9% през 2009 г., въпреки че за намаляването на дълговите нива ще е необходима политическа воля. Страната е без действащо правителство от изборите през юни миналата година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още