fallback

E.ON заплаши да съди Берлин заради забраната на ядрената енергия

Евентуален недостиг на енергия за германската индустрия ще има катастрофални последици, коментират представители на германския бизнес

20:38 | 01.06.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Решението на Берлин да изостави ядрената енергия до 2022 г. предизвиква реакция от страна на най-голямата компания за комунални услуги в страната и повдигна дебат за цената на прехода към други енергийни източници, съобщава Wall Street Journal.

Германската енергийна компания E.ON AG обяви във вторник, че ще потърси обезщетение за милиарди евро от германското правителство заради плановете на канцлера Ангела Меркел да закрие германските ядрени реактори. Компанията заплаши правителството със съдебен процес.

E.ON - най-голямата компания за комунални услуги в света и оператор на шест от германските ядрени реактори, обяви, че изчислява загубите от преждевременното спиране на реакторите, както и от новите данъци върху ядреното гориво.

В изявлението на компанията се посочва, че E.ON признава факта, че германците предпочитат по-бърз преход от ядрената енергия. „В същото време, нашата компания очаква милиарди евро като необходими компенсации за финансовите загуби, свързани с решението на правителството“, посочват от E.ON.

Към момента официален Берлин отказва коментар.

Друга голяма компания в сектора - RWE AG, също заяви, че обмисля завеждане на дело за обезщетения, след като Меркел обяви в понеделник, че 8 от 17-те реактора в Германия ще бъдат затворени още тази година, а останалите до края на 2022 г.

Трети германски оператор - EnBW Energie Baden-Württemberg AG, обяви във вторник, че за момента оценява ефекта от правителствената политика.

Мениджъри на големи германски компании, които не са в енергийния сектор също реагираха на правителственото решение.

„Преконфигурирането на енергийните доставки ще струва много пари и е свързано с огромни рискове“, заяви Юрген Хамбрхт, който се оттегли през май, след като 8 години заемаше поста изпълнителен директор на германския химически гигант BASF AG. „Евентуален недостиг на енергия за германската индустрия ще има катастрофални последици“, предупреждава той.

Преди спирането на седемте най-стари реактора в страната през март тази година, над 23% от електроенергията в Германия се генерираше от ядрени мощности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още