IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една от всеки десет АЕЦ в света да бъде проверена за безопасност, предлага МААЕ

Това трябва да се случи в рамките на период от три години, посочи генералният директор на агенцията

18:20 | 20.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Една от всеки десет АЕЦ в света да бъде проверена за безопасност, предлага МААЕ

През следващите три години една от всяка десет атомни централи ще бъде подложена на тест, за да се провери каква е нейната безопасност. Това заяви генералният директор на Международната агенция по атомна енергия Юкия Амано по време на конференция във Виена.

Според Амано да се направи проверка на всичките 440 ядрени реактора в света не е реалистично и поради тази причина се предлага проверките да стават на случаен принцип.

За целта не са необходими законодателни промени в енергийната област в съответните страни, а само разрешение от тяхна страна, уточнява ръководителят на МААЕ, цитиран от РИА Новости.

Амано призовава стандартите на МААЕ по безопасност на ядрените реактори да бъдат преразгледани в рамките на 12 месеца. Освен това е необходимо и да не се бави както въвеждането на мерки, така и приемането на предложения по повишаване на безопасността на АЕЦ в света.

По думите на Амано „трябва системно и редовно да се правят проверки на безопасността на всички АЕЦ на национално ниво, но допълнителни проверки ще се правят и от МААЕ“.

Ръководителят на МААЕ е призовал и за осигуряване на независимост и достатъчно финансиране на националните органи по ядрено регулиране и надзор. 

Юкия Амано е поставил и въпроси в сферата на укрепване на практическата готовност за различни събития в АЕЦ. Той е призовал операторите на АЕЦ към „съвместно използване на ресурсите за установяване на запасите от мобилно оборудване, например мобилни генератори”.

Това е необходимо например при доставянето на такива на АЕЦ, на която се е наложило напълно да бъде изключено електрозахранването, обяснява той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още